2020-12-19 1459 瀏覽
寫開有條引,寫埋個盤菜先。為慶祝花咪咪嘅假生日同提早做冬,12月頭就order咗呢個「香港製造」極盛盤菜。不嬲都有係佢哋度買開嘢食,所以對呢個盤菜好期待~下晝盤菜團隊出發前send咗張相俾我哋睇,跟住過咗陣就已經送到唻屋企。個盤菜d食材全部都好靚,而我最想食就係隻毛蟹。花老嘢又唔係度,我又好怕拆蟹喎,所以食咗兩隻腳仔就停手。到主菜唻喇,帶子係刺身級嘅,佢哋放係最上果層,所以都未煮到全熟,都仲好軟嫩。虎蝦超正,佢哋去晒蝦頭入面黑色果d核突嘢,成個頭都白雪雪,完全係surprise. 蝦肉彈牙,一d都唔霉!花菇勁淋,軟綿綿又入味~鮑魚食咗2隻,唔係太識食,ok喇。鵝掌好大隻,煮到好淋,正!乳鴿仔好細隻,肉嫩又入味,正!牛腩好淋,好juicy,正!Rib唔un,好入味,正!瑤柱,一般喇,都係食完好黐牙咁囉日本蕃薯超甜超粉糯,真係好想問佢其實用咗邊款日本蕃薯🍠旺菜&大根,份量得好少,如果多d會好d花膠冇食,我個人唔膠,唔鍾意食d咁膠嘅花枝丸同蝦卷太飽冇食,不過花爸爸話ok. 盤菜其實係6人份,我哋花家4口加花姨姨一共5個人KO咗個盤菜
寫開有條引,寫埋個盤菜先。
花菇勁淋,軟綿綿又入味~
鮑魚食咗2隻,唔係太識食,ok喇。
鵝掌好大隻,煮到好淋,正!
乳鴿仔好細隻,肉嫩又入味,正!
牛腩好淋,好juicy,正!
Rib唔un,好入味,正!
瑤柱,一般喇,都係食完好黐牙咁囉
日本蕃薯超甜超粉糯,真係好想問佢其實用咗邊款日本蕃薯🍠
旺菜&大根,份量得好少,如果多d會好d
花膠冇食,我個人唔膠,唔鍾意食d咁膠嘅

花枝丸同蝦卷太飽冇食,不過花爸爸話ok.
2020-12-18
外賣送餐