2019-08-01
終於等到男朋友生日啦!期待的不是他的生日 是慶祝生日的餐廳呢間餐廳已經第二次去對上一次係同好朋友慶祝生日 今次是男朋友❤呢度最出名就係食Tempura 識食之人都會知道呢度嘅Tempura 係香港數一數二好食的!第一道食物係分別有幾樣食物組成我覺得最出色就係螢光魷魚 識落非常鮮甜柚子豆腐亦都令人開胃然後就係刺身嘅部份分別有池魚、拖羅同石鯛當時見到有拖羅嘅時候已經雙眼發光食落去唔算油脂太多 係口裡半溶化嘅效果然後就嚟到戲 肉 了~T E M P U R A剛才都講過呢一度嘅天婦羅係相當出色食天婦羅嘅時候 分別有三種調味料可以點 白鹽、芥末鹽同檸檬汁 但我自己就偏向淨係連埋蘿蔔蓉一齊食唔點呢三種調味料 因為我怕會蓋過左本身嘅鮮味 就咁食已經可以流淚了除咗炸蝦仲有炸白子🥺雖然唔係每個人都接受到嗰一種口感同味道但白子如果新鮮 就咁沾上少許醋 已經好好味呢度既炸白子 外脆內軟 放入口嘅時候有一種入口即溶嘅效果 白子嘅味道亦都超級濃郁!鍾意食嘅人一定要試一試!之後就係天婦羅金鯛魚配蝦湯個湯係呢個時候出現實在太合時因為剛才食嘅tempura 都好惹味 飲番個湯中和返剛剛好 但就咁睇相你都會睇到蝦湯濃
期待的不是他的生日 是慶祝生日的餐廳
第一道食物係分別有幾樣食物組成
我覺得最出色就係螢光魷魚 識落非常鮮甜
柚子豆腐亦都令人開胃
然後就係刺身嘅部份
分別有池魚、拖羅同石鯛
當時見到有拖羅嘅時候已經雙眼發光
食落去唔算油脂太多 係口裡半溶化嘅效果
然後就嚟到戲 肉 了~
T E M P U R A
剛才都講過呢一度嘅天婦羅係相當出色
除咗炸蝦仲有炸白子🥺
雖然唔係每個人都接受到嗰一種口感同味道
但白子如果新鮮 就咁沾上少許醋 已經好好味
之後就係天婦羅金鯛魚配蝦湯
個湯係呢個時候出現實在太合時因為剛才食嘅tempura 都好惹味 飲番個湯中和返剛剛好 但就咁睇相你都會睇到蝦湯濃郁 就好似一碗蝦嘅精華咁 蝦味好濃
因為當時我戒緊牛 所以我就揀咗慢煮豬肩肉
旁邊嘅係蘋果蓉 連埋豬肩肉一齊食可以減低油膩感但同時又突出到豬肩肉嘅肉味
最後食咗咁多唔同嘅嘢 師傅再送上一個蕎麥面非常清新
最後最後係我最有印象嘅甜品 安納芋番薯