2024-01-08 36 瀏覽
我都好鍾意食點心㗎!一講起飲茶🫖,多數都係同屋企人食,所以對於港式點心會有種好Warm、好親切嘅感覺🧡。最鍾意就係睇住一籠籠新鮮出爐嘅點心上枱😋,擺到成枱都係。而家有好多餐廳都有點心食,最近就帶咗媽咪去油麻地呢間「點心到」!喺地鐵站C出口望過去對面就搵到,非常就腳。店面、店內環境都好乾淨企理👌🏻,餐具都好新淨,仲安排到卡位俾我哋坐𠻹。呢度係用QR Code自助落單嘅📱,真正「免加一」收費🌟,冇搵笨!茶介都只係$5/位,計過平均每籠點心大概$25😳,價錢都真係好親民!今餐用咗$200埋單👇🏻👇🏻🔸鮑汁鳳爪 $28實不相瞞,我好鍾意食鳳爪🙈。我屋企人都好鍾意食,所以識食都知去酒樓嗌唔係計「大點」就係「特點」,呢度先賣$28 係幾意外,用豉汁個價錢但食到鮑汁版💁🏻‍♀️。有5隻鳳爪,大大隻漲卜卜,可以過足口癮😍!呢度一樣都有豉汁嗰款嗌,賣$21,各有各好味。🔸醬皇金錢肚 $25 🩷好推介大家要嗌金錢肚!佢個色澤好靚,好金黃色,而且整得好夠腍又唔係好鹹,真係好好味🤤,連啲蘿蔔都整得好好食👍🏻!🔸金沙脆皮銀蘿腸 $28佢係腸粉入面有油炸鬼再包住啲蘿蔔絲,口感豐富得嚟,脆脆哋又爽爽哋咁都幾好味喎👌🏻

今餐用咗$200埋單👇🏻👇🏻

🔸鮑汁鳳爪 $28
實不相瞞,我好鍾意食鳳爪🙈。

🔸醬皇金錢肚 $25 🩷

🔸金沙脆皮銀蘿腸 $28
佢係腸粉入面有油炸鬼再包住啲蘿蔔絲,口感豐富得嚟,脆脆哋又爽爽哋咁都幾好味喎👌🏻!$28 一大份真係好抵食好飽呀!

🔸蝦餃 ($16/2粒)
🔸燒賣($15/2粒)🩷
幾鍾意佢呢度係可以嗌揀2粒或者4粒💁🏻‍♀️,價錢都係一樣除開嘅價嚟,啱晒2個人嚟可以淺嚐一粒。
要讚吓佢個燒賣幾好味👍🏻,上面有隻蝦仔好爽口,Size係合理但唔算勁大粒,都好推薦要試!

🔸上海小籠包 $24
居然夾起嚟都唔穿喎。咬落去都係爆晒肉汁,味道都唔錯,係啲皮略略少少厚🤏🏻。

🔸籠仔金針雲耳雞飯 $36
我媽咪係食到停唔到口🤣。
最主要係佢個飯蒸得好好,粒粒分明,食落仲有陣荷葉香☘️,真係煮得幾好,我都好少可會食到咁多飯🍚。上面有雲耳、滑雞、仲有啲金針菜,好養生,味道都好唔錯👍🏻。

🍹凍奶茶 $18 ⭐️
呢個要畀粒星星佢先 (唔排除係我孤陋寡聞🌚)
港式點心舖有得嗌凍飲 都幾Surprise到我!奶茶、咖啡、檸茶、汽水都有,雖然係一般茶記嘢,不過真係幾啱年輕人嚟食✌🏻,唔使淨係飲茶咁寡。同埋呢度仲有樽裝嘅冰鎮奶茶,選擇都多㗎✨!

整體我都幾滿意呢間點心小店,CP值高🌟,環境企理,又冇酒樓咁嘈,輕鬆嗌多幾籠點心試吓都唔會肉赤✌🏻。平時夜晚去酒樓都係嗌小菜或者套餐,而呢度嘅晚市依舊係賣點心,夜晚可以嘆點心實在太好喇☺️!