2020-10-16
上次聽朋友話呢間拉麵好正,已經有啲想去,不過講咗幾次都無去(因為行上宜安街嫌遠😁),今次終於去試吓。入到去坐底有啲小店感覺,見到落單紙佢嘅選擇唔係好多(不過拉麵唔多選擇都係正常),叫了過濃湯丸京拉麵同香蔥沙律炸雞。先講碗拉麵,一上台個觀感覺得幾靚,用叉燒鋪滿整碗麵。第一樣即刻試佢個湯,一入口啲豬骨味都幾濃,唔錯。第二樣試佢兩款叉燒,薄薄的,唔韌,同埋都幾入味,食落口有啲麵豉嘅感覺。跟住到啲拉麵,唔淋,食落佢又少少硬,正係我鍾意食嘅麵身。反而佢隻溫泉蛋差少少,唔太夠醬油味,同埋淋咗少少,可能熟多啲會挺身啲。另外如果想再濃味啲,加埋佢枱上嘅蒜蓉,簡直係一絕。跟住到個香蔥沙律炸雞,好多蔥鋪喺面,個沙律醬食落去酸酸地、鹹鹹地,幾開胃。同埋炸雞唔韌,咬落口都幾嫩,個皮亦唔厚,幾好食。整體嚟講呢間麵店幾好食,同埋應該係觀塘最好食嘅拉麵店(*觀塘雖然唔多拉麵店😁),可以再幫襯,值得推介。👍