📌 二號廚房 - 油麻地上海街55號海景閣1樓🗓(9/12) 星期五 ⏰ 下午7點左右 🌐網址: https://s.openrice.com/QrbS0uCGB00~ueeoDBA 💈特式:最近食左好多日外國菜,所以今日特登搵返間傳統中菜食下,呢間餐廳專門做川/粵特式菜,亦都見到一些經典菜式都有,另外最想一提嘅係佢有一個叫做「特價小菜啤酒餐」,叫佢個12款特價小菜都會送埋大樽裝啤酒一支,認真抵食。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:既然呢間餐廳主打川/粵菜,咁我就梗係每邊都要叫返一兩個嚟試下啦,仲有頭先提過嘅特價小菜啤酒餐都會叫 ,貪佢包埋支大啤,夠晒抵,等我同大家講下川/粵味道先。辣子雞 - 呢個係川菜代表嘅老大哥,當然要叫啦,再加上叫佢有支大啤送,辣子雞配啤酒一絕,一上枱好大碟,辣子雞粒好脆好香,但又唔算好辣,可能因為點菜時職員有問我地食唔食得辣,我答左少少就可以,但整體嚟講都幾好食惹味。家鄉碌鵝 - 呢個碌鵝係粵菜代表,亦都係餐廳招牌菜,係其他中菜餐廳亦都比較少見,呢個賣相好靚,雖然唔知係用咩煮法,但食落去d鵝肉好淋滑,味道亦都好香濃,個醬汁亦都好出色。胡椒焗海中蝦 -
📌 二號廚房 - 油麻地上海街55號海景閣1樓
🗓(9/12) 星期五 ⏰ 下午7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

胡椒焗海中蝦 - 我本身好鐘意食蝦,見到呢個焗海中蝦又唔算貴,所以叫嚟試下,呢個真係算幾抵食,只係$168,但入面有9~10隻大size嘅海蝦,d蝦用胡椒粒乾焗,所以d蝦有好香胡椒味,蝦殼亦焗到脆卜卜。

爆炒萵筍絲 - 點都要叫返個炒菜中和下叫左咁多肉食,而炒萵筍絲就最吸引我,呢個炒萵筍絲清清地,食落剛剛好幫助我解膩。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 因為跟餐送左支大樽裝啤酒,所以都冇特別叫飲品,不過餐廳本身有包茶水,而且個大大的黑漆漆茶壺都幾型仔。

🍽環境:餐廳位於二樓,需要行一條樓梯上去,格局就係普通一間中菜餐廳,大約有5~6張卡位,亦有唔少大圓枱同私人房間,餐廳環境都光猛整潔。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:員工服務態度好,反應都快,好詳細介紹餐廳嘅招牌菜/特式菜等等,上菜速度都快,見了佢地同客人都有講有笑。

💰💸價錢:今日叫左4個小菜,送埋大樽裝啤酒,小菜份量都幾大份,味道又出色,地利位置又算幾方便,但都只係$500,我覺得價錢真係算抵食。

🐲💬總結:我覺得呢間餐廳交通方便,價錢又優惠,食物質素又有返咁上下,如果一班朋友又可以book佢間私人房間食下雞煲/烤魚,大家有機會都可以試下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️🤍
家鄉碌鵝