2021-10-30 658 瀏覽
間中會試吓唔同嘅拉麵沾麵店,但真係喜歡到會再幫襯嘅唔係好多,試完呢間之後,可以多一間喇! 睇佢menu,感覺佢所有選擇都比同類型鋪頭平。今次主要想食沾麵,所以同男友揀咗兩款口味,鵝肝海膽汁沾麵,同埋魚介豚骨沾麵,硬度標準,再另加紫菜,男友另加叉燒。小食得三款選擇,今次先試雞軟骨棒,其實三樣都有興趣,爭啲有衝動叫晒😂 先試魚介豚骨沾麵,湯比平時見嘅沾汁稀身,但味道鮮甜,唔油膩,而且有蔥粒同洋蔥粒加重香甜味,就咁飲感覺不錯😋 麵條係粗身麵,上網睇係用全麥做,所以仲見到啲粒粒,咬落彈牙,亦都有麥香👍🏻 跟住沾汁食,雖然唔算太掛麵,但濃淡程度好啱我口味😁 叉燒半肥瘦,味道正常,冇好出色嘅感覺。溏心蛋唔錯,蛋黃有流心。紫菜估唔到係一驚喜位,數量有成4 5塊已經夠晒過癮,仲要味濃,浸湯食有豚骨湯味又有紫菜味,好正🤩 成碗麵真係比5/5分🥰 另外試嘅係期間限定嘅鵝肝海膽汁沾麵。呢個沾汁就杰身好多,海膽味唔算好突出,但都輕微食到鮮味,不過對我嚟講有啲太鹹,所以唔算好喜歡。鵝肝好大方有兩大件,煎到少少燶燶地,亦有少少脆嘅口感,香口得嚟唔油膩。成碗麵整體嚟講就一試無妨,不過冇乜需要下次再食😬 仲有小食雞軟

魚介豚骨沾麵

鵝肝海膽沾麵

仲有小食雞軟骨棒,一開頭睇賣相好似hea hea地,但食落又唔錯,好多軟骨粒粒喺入面,襯埋醬汁同大量蔥,味道好夾,如果燒得再重手少少就更香口更正~
雞軟骨棒

一人一碗麵,又加配菜,又加小食,又加嘢飲,都只係300蚊,真係比其他同類鋪頭抵食,味道亦出色,再加埋佢顏色靚🟡,絕對會再嚟幫襯😁
2021-10-26
魚介豚骨沾麵