2023-03-21
今晚去樂富搵朋友,朋友話想食韓國菜,然後就提議黎<小火焰韓式咖啡廳>。餐廳環境寬敞,電視同音響都播放住K-pop Music,令人不自覺地聞歌起舞我地點餐既時候,發現差唔多每枱都有叫炸雞,非常受歡迎,所以我地二話不說揀左有炸雞款式既<弘大二人餐>。前菜有三色前菜同醬油蝦配糖心蛋。醬油蝦非常厚肉大隻,只需用手扭兩扭,大大舊既蝦肉便出來了,非常新鮮惹味!而朋友就鍾意食三色前菜,入面包括泡菜、紫菜同蘿蔔,味道鹹鹹辣辣的,非常開胃。至於香芒炸雞沙律,材料同份量都比想像中多,炸雞既辣味再配合芒果同沙律既鮮味,令整體味道更為豐富。主角之一既芝味炸雞,雞肉炸得恰到好處,外皮香脆可口,雞肉爽口嫩滑,再配上我非常喜愛既芝士粉,令整碟炸雞更為惹味,好吃到令人吃到停不了而鍋物雪香牛骨湯鍋,材料有牛肋骨,粉絲,菜,年糕同菇類等,我首先嘗一啖湯,湯底味道鮮甜,充滿濃郁既牛骨味,飲落非常暖胃,亦剛好中和了炸雞既油膩感。另外,不得不推介拉絲芝士bb豬肋骨泡菜炒飯,泡菜炒飯粒粒分明,而豬肋骨上佈滿了香濃既bbq燒烤味,另外加埋大量既紫菜同拉絲芝士,三個字來形容: 正到爆最後點少得甜品芒
最後點少得甜品芒果窩夫,香濃既芒果雪糕同芒果粒,加埋美味而鬆脆既窩夫,淨係賣相已經極為吸引!下次好想試埋其他韓式甜品呢!