2023-01-30
朋友去左【十三少】見二人餐抵食就推介左俾我,當然我都急不及待咁叫大佬陪我去。餐廳分店好多,我地就揀左鄰近🚇樂富地鐵站B出口,尚算方便易搵。 朋友極力推薦【二人蟹逅滋味餐🦀】,只需$388。入面包左必選的「十三少蒜香荷葉蟹飯」,同埋自選涼菜、主菜各一款。仲可以+$68 原個椰皇燉響螺🥥,不過每日限量供應。 ⦁ 蒜泥青瓜涼菜可以三選一,今次就揀左蒜泥青瓜,青瓜醃得好入味,蒜泥中夾有不少蒜粒,口感爽脆,非常開胃。 ⦁ 十三少蒜香蟹飯(細)個飯雖然話細份,但份量都好多。另外用左兩隻蟹黎擺盤,非常吸睛!蒸完出爐熱辣辣,濃濃荷葉蒜香味,飯粒吸晒鮮甜的蟹汁,仲要有埋蟹黃蟹膏!撈埋一齊食,正!😋 ⦁ 酸菜魚主食有餐廳主打既酸菜魚 / 水煮魚。今次嗌左小辣既酸菜魚,魚既份量都多,魚片厚身無骨,嫩滑既口感,非常入味。配料有萵筍、白蘿蔔等。唔夠既,可+ $26 加添寬粉。 ⦁ 紅糖糍粑 $48最後一定要嗌我鍾意既紅糖糍粑,糍粑做到外脆內軟,口感煙靭,蘸上紅糖,味道一流。 ⦁ 冷泡四季春 $28茶味清香,無糖解膩,仲要大大一支。抵飲!
⦁ 蒜泥青瓜
⦁ 十三少蒜香蟹飯(細)
⦁ 酸菜魚
⦁ 紅糖糍粑 $48
⦁ 冷泡四季春 $28
茶味清香,無糖解膩,仲要大大一支。抵飲!