2020-11-16
同個🍣壽司師傅傾咗好耐偈,畀我認識🍣🍣壽司行業加深小編😘😋我對香港壽司嘅認知, 師父喺介紹嘢食之餘,仲會同我小編講關於🍣壽司比較舊一派嘅餐廳佢地點樣運作揀選佢哋嘅海鮮產品或者會用急凍貨,師父又打個比喻掛有啲餐廳會打住即日新鮮嘅🐟🐠🐡🦈🐙🐚🦀🦐🦑招牌,但係佢哋都要經過日本揀選貨品再運嚟香港嘅24個小時,咁即係第日鮮😅😂。----好啦🙉🙊,等小編我講番嘢食先😋第一道前菜係炸蟹仔🦀/日本水果番茄🍅同埋蟹膏豆腐,啲蟹仔蟹味好重同埋蟹膏一樣,濃沃嘅蟹味喺口腔入面遊走,故名思義水果蕃茄真係好甜,唔似食緊蕃茄有水果嘅清甜味。第二道就係松葉蟹肉蒸蛋,松葉蟹嘅蟹味好出,加埋蒸蛋一齊食個口裏面滑捋捋嘅蛋,簡直係perfect match。第三道菜係日本怪物蠔加喜之次刺身,我同朋友都係一啖都食唔曬隻蠔,濃烈嘅海水味充斥住口入面,鍾意食蠔嘅朋友我諗應該都唔會放過。 第四代就係帶子刺身加上煙燻辛辣蒜鰹魚,師傅喺我哋面前拎出 煙燻機放上木碎進行煙燻,一陣陣嘅煙燻味飄向我哋鼻前面,接近手板咁大隻嘅帶子食落去簡直一流,煙燻鰹魚師傅喺上面沈咗啲日本辣蒜,入口覺得唔辣反而同煙燻鰹魚好夾。而八件壽司 我最記得個名就係銀鱈魚
----
好啦🙉🙊,等小編我講番嘢食先😋第一道前菜係炸蟹仔🦀/日本水果番茄🍅同埋蟹膏豆腐,啲蟹仔蟹味好重同埋蟹膏一樣,濃沃嘅蟹味喺口腔入面遊走,故名思義水果蕃茄真係好甜,唔似食緊蕃茄有水果嘅清甜味。第二道就係松葉蟹肉蒸蛋,松葉蟹嘅蟹味好出,加埋蒸蛋一齊食個口裏面滑捋捋嘅蛋,簡直係perfect match。第三道菜係日本怪物蠔加喜之次刺身,我同朋友都係一啖都食唔曬隻蠔,濃烈嘅海水味充斥住口入面,鍾意食蠔嘅朋友我諗應該都唔會放過。 第四代就係帶子刺身加上煙燻辛辣蒜鰹魚,師傅喺我哋面前拎出 煙燻機放上木碎進行煙燻,一陣陣嘅煙燻味飄向我哋鼻前面,接近手板咁大隻嘅帶子食落去簡直一流,煙燻鰹魚師傅喺上面沈咗啲日本辣蒜,入口覺得唔辣反而同煙燻鰹魚好夾。而八件壽司 我最記得個名就係銀鱈魚壽司/ 鰤魚壽司/ 黑炭鹽大拖羅壽司/牡丹蝦配埋蝦膏壽司, 食到飽到真係唔知講啲乜有啲樂而忘返嘅感覺🤗🤗🤗