2022-11-03
放假要同朋友見面,食下飯傾下計,今晚就去咗間近油麻地地鐵站嘅餐廳,行前幾步就到,二樓全層,環境大,地方乾淨又舒適,店員又nice晚餐跟餐包 [ 加 $38 轉法式龍蝦湯 ] 龍蝦湯口感順滑,口感 creamy ,香味濃郁,鮮味十足,令人胃口大增小食揀咗份 [ 炸新鮮洋蔥圈 $68 ] 即叫即炸,夠哂香脆嘅洋蔥圈,配埋沙律醬,伴有沙律菜我就叫咗份 [ 明太子海蝦意大利粉 $158 ] 五大隻海蝦,食落爽口彈牙,最鍾意就係食到帶有鹹香味嘅明太子,明太子忌廉醬汁夠哂creamy,意粉掛汁,食落豐富有層次而友人就叫咗份 [ 香蒜白酒蜆意大利粉 $138 ] 蜆肉份量好多,香蒜味好香口,意粉掛汁,食落爽滑,簡單美味跟餐飲叫咗杯熱食 [ 檸檬生薑茶 ] 清香撲鼻,口感香甜,另一杯 [ + $12 榛子朱古力 ] 凍榛子朱古力味道超濃郁,朱古力味又剛好唔甜飯後甜品一人叫咗一款 [ + $38 配一件蛋糕 ] 揀咗款 “ 自家制 Tiramisu ”,無諗過係咁大兜,口感香滑,食落層次分明,味道又唔會太甜,香濃咖啡味另一款係 [ + $48 朱古力心太軟伴雪糕 ] 必食甜品,香濃朱古力味嘅朱古力心太軟
另一款係 [ + $48 朱古力心太軟伴雪糕 ] 必食甜品,香濃朱古力味嘅朱古力心太軟,切開就流出濃濃嘅朱古力,真係超邪惡,配埋個香滑雲呢拿雪糕,一凍一熱嘅口感更豐富
Plato Cafe & Bistro (彌敦道)
油麻地彌敦道483-485號2樓