2021-07-30 2240 瀏覽
睇得出餐廳在裝潢上花左唔少心思推門入去,真係要落樓下先有得食🤣入到餐廳會覺得自己好似去左舊式街市大排檔咁人多可以訂間房,係用舊時店鋪嘅拉閘隔開限聚令關係,六人一張圓枱,加張大排檔摺枱再用隔板隔開。呢度混醬齊備,外面邊爐有嘅佢都有,其中生芝麻值得一讚,炸到好香口,令混醬生色不少!然後填紙仔叫嘢食,食物上得好快手食物價錢相宜,每碟幾廿蚊貴則如海鮮就百幾蚊#麻辣湯底:辣度適中,麻香飄逸,而且唔會越食越辣/䶢,亦唔會令食物太掛油#椰子雞湯底:湯頭濃郁,上枱時不禁飲左碗,湯料也不錯,雞夠嫩滑,椰子🥥夠清甜唯一不足係個煲太細,我地六個人,每輪放兩樣食材落去已經滿曬,只有狹小嘅空間可滾到肥牛之類。好彩呢度無限時,可以慢慢食。因為太肚餓,無逐碟影相😅只係影左紫菜響鈴因為真係好巨型有咬口、夠脆夠新鮮👍🏻其他食材各有千秋:1. 蒙古羊肉片- 適合唔鍾意太羶嘅人,但我就重口味鍾意羶少少。2. 日本黑豚肉五花腩 - 有肉味而且爽口👍🏻3. 大紅袍牛王拼盤 - 個人認為必點之選,$368有三款肥牛包括澳洲牛、本地牛同安格斯牛,加個牛柳粒同埋牛舌,好抵食!肥牛感覺似以前街市牛肉佬如果同你熟,會切舊正牛你嘆嗰種,三
睇得出餐廳在裝潢上花左唔少心思

推門入去,真係要落樓下先有得食🤣

入到餐廳
會覺得自己好似去左舊式街市大排檔咁

人多可以訂間房,係用舊時店鋪嘅拉閘隔開
限聚令關係,六人一張圓枱,加張大排檔摺枱
再用隔板隔開。

然後填紙仔叫嘢食,食物上得好快手

食物價錢相宜,每碟幾廿蚊
貴則如海鮮就百幾蚊

好彩呢度無限時,可以慢慢食。

因為太肚餓,無逐碟影相😅
只係影左紫菜響鈴
因為真係好巨型
有咬口、夠脆夠新鮮👍🏻
巨型紫菜響鈴

其他食材各有千秋:
痴痴呆呆坐埋一枱

2. 日本黑豚肉五花腩 - 有肉味而且爽口👍🏻
肥牛感覺似以前街市牛肉佬如果同你熟,會切舊正牛你嘆嗰種,三款都肉味香濃🤤。
牛舌平時係一片片,呢間就厚切一粒粒,更增添口感!
4. 手打丸三寶,有墨魚丸、牛丸、芝士牛丸,三款味道不錯,但太細粒,每粒只有5毫子咁大,唔夠咬口
5. 第一次食黑栢葉,同白栢葉原來係兩回事😅,口感好似食緊沙紙咁👎🏻
6. 酸梅湯好飲唔太甜,而且梅味濃郁👍🏻

*。 *。 *。 *。

整體食物質素不錯,性價比高
店內擺位寬敞,坐得舒服
但由於面積大成幾千呎
人手相對不足
尤其呢度係用舊式gas爐,唔係電爐,個煲又細
有時要換gas或加湯,要比啲耐性
佢地真係「幫緊你,幫緊你」。

2021-07-29
巨型紫菜響鈴