2021-03-29
聽朋友推薦,來到大鴻輝中心佔地全層嘅極品靚鍋,入到黎樓底超高,朋友真係冇講錯,呢度嘅空間感,唔會令你覺得侷促,同埋唔會好嘈,可以舒舒服服咁打個邊爐。入到門口探完熱, 就揀返一個鍾意嘅湯底,我哋揀咗海底椰竹絲雞滋潤鍋,之後就可以去坐低,掃QR code落單,我真係好欣賞呢個落單方法,因為可以慳好多張紙(環保小先鋒是我!)雖然個雞湯還可以飲咗先再開始打邊爐,不過我期待嘅係可能會有湯渣,有雞食下,呢啲係好足味嘅清湯🤣呢間火鍋店牆上面嘅介紹,係識佢哋嘅短角牛牛肉,不過店員話呢幾日供應量不足,所以我哋都係食到兩盤,但係佢其實仲有大量唔同款嘅牛肉豬肉甚至羊肉揀,貪心咁每樣要一碟,都已經會叫到成枱都係。每一盤牛肉都會介紹翻,擺入個鍋入邊要幾耐時間熟,千祈要跟足,如果唔係就會熟都鞋晒,浪費左。想講係佢每一盤都切得好薄好靚,所以忍唔住要企起身影張相。溫馨提示,真係唔可以貪心一次過扔哂肉落去,會食唔切熟過頭㗎。巡視一下調味料部,有好多唔同嘅配菜,足夠滿足大家貪婪嘅口味。呢度可能勝在空間夠大,連雪櫃都大過人, 佢哋蔬菜都可以任拎,一盤盤擺好晒好似盆栽咁勁靚,連冰菜都有!我真係要俾個讚佢哋。雪櫃除咗韓國嘢飲同
雪櫃除咗韓國嘢飲同埋汽水之外,仲有佢哋自家製嘅冷泡茶,同埋各式各樣嘅下火涼茶, 都幾好飲。
佢哋除咗牛肉之外個餐單上面其實仲有好多唔同嘅配菜,你諗到嘅海鮮,餃子,響鈴,墨魚滑,丸類,多到數都數唔晒,如果每樣都叫嘅話一定食唔到,所以一定要揀下。 佢嘅熟悉有即炸嘅炸雲吞係值得推介嘅,新鮮出場超級好食,脆卜卜仲有蝦肉,另外都仲要推介一下呢一條超長既蟹棒。
要留肚食甜品,佢有另一邊嘅甜品櫃,大概會供應四至五款小杯甜點/小蛋糕, 但係隔離嘅呢一個大雪櫃比較吸引,因為入邊有過十款香港製造既雪糕口味,朱古力/芋頭/薄荷/EarlGrey/ 豆腐/芒果....... 我都記唔晒啦。