早春三月,又到賞花季,講緊當然係女孩子最愛既櫻花,女友係惜花之人,最愛東京染井吉野櫻,不過呢排無假,行唔開!好彩比我發現上環皇后大道中,有一間由日本師傅主理既櫻花蛋糕、巴菲等精緻輕食既咖啡店。 是日偕同女友賞花嗜花,呢度窗明几淨,門面已經非常型格,好似去咗中目黑咁!我哋揀咗個窗口位,點了女友最好既粉紅色櫻花蛋糕,卷蛋上有鹽漬櫻花,忌廉夾心夾著櫻花蓮蓉,好香好滑,係我食過至like既蓮蓉味,仲一啲都唔漏! 至於櫻花拿破崙,同樣有鹽漬櫻花點綴,大廚細心說打完卡就將件Cake打側放平,比較容易將脆脆餅皮切開,一口一口品嚐之際,仲比我食到車厘子肉,冧滋滋! 呢度唔止有甜食,仲有鹹點,叫咗個牛油果吐司,牛油果軟綿綿、夾著野菜、吐司烙至脆皮,上面放有一隻溫泉蛋、撒滿紅澄澄煙肉、少許七味粉,旁邊仲有薯蓉,吃得好豐盛。 女友點了一杯櫻花奶蓋白茶,佢話茶味清香、奶蓋超滑,倒入杯中,奶花散落一刻好吸睛。身為型男,我就點了杯黑芝麻拿鉄,襯番今日件輕皮褸外套,夠晒”格哥兒”,講真,杯芝麻咖啡真係好好飲,麻香四溢,拉花仲勁有心思,帥! 總評:櫻花香、味道冧、好浪漫,女友已經心心眼!😍

總評:櫻花香、味道冧、好浪漫,女友已經心心眼!😍