2018-08-13
上次食左樸生的料理店,一直念念不忘佢清新脫俗的味道,尤其掛住佢杯羽衣甘藍冰沙獨特的香氣,知道佢隔離仲有一間buffet店,而且仲系素buffet,今天專程來品嚐。見到網上對佢評價兩極分化嚴重,尤其系負評甚多,抱住好奇亦興奮的心情來食素buffet,老實講,好奇系因為想知道點解咁多人寫得咁差,明明隔離的料理店出品優秀,呢邊的自助餐又差到去邊?而我地本身就比較喜歡食素,成日都會去食齋菜或整沙律,素食有利健康嘛!知道佢系素自助,自然興奮了!門口check in比錢之後就可以每人揀一款main course ,原來是半自助,我地揀左豆腐素芝士漢堡同素芝士荷蘭大磨菇鐵鍋飯。店員會詳細介紹店內用餐的特色,講解如何diy自己喜歡的拌飯或飯團,又介紹菜式特點同種類及位置,講解素食的成分,十分熱情!餐廳同隔離料理店一樣,裝修都簡約清爽,彰顯清新自然的風格,正如其名「樸生」,樸素生輝,食素有益健康吖!每張枱都有一個電磁爐,方便自助整年糕部隊鍋,真系好正!首先,main course 上場。👉🏽素芝士荷蘭大磨菇鐵鍋飯,要小心鍋邊熱。全素!賣相好靚,各種蔬菜配搭磨菇,面層鋪滿芝士,香味撲鼻!將溶化左的芝士拌飯
每張枱都有一個電磁爐,方便自助整年糕部隊鍋,真系好正!
首先,main course 上場。
👉🏽素芝士荷蘭大磨菇鐵鍋飯,要小心鍋邊熱。
👉🏽豆腐素芝士漢堡
豆腐漢堡我地系第一次食,十分有驚喜!
豆腐不是普通的豆腐,食落有咬頭,竟然似食緊肉,即系用菇同豆腐制成的齋,好特別!配有紫薯片,又靚又健康。