2016-07-19
下午行行下街有D肚餓, 想買D小食食下。離遠就比Mango X’press既橙色招牌吸引左。叫得MANGO X’PRESS, 當然系主打賣芒果既PRODUCT啦XD 對於作為芒果狂熱份子既小妹黎講, 見到呢間店系會完全冇晒抵抗力嫁!呢幅”吶喊”好正, 竟然KEY左個芒果冰上去XDDD雖然天氣熱, 但都系抗拒唔到炸物。小妹叫左 十件炸雞 ($34) 同朋友開心SHARE~ 炸雞即叫即炸, 拎到手時熱辣辣。佢炸得香脆, 唔厚粉, 雞肉亦十分嫩滑, 充滿肉汁, 比個LIKE最特別既系佢個醬, 開頭以為系普通沙律醬, 但原來系呢間店既秘製芒果醬黎嫁!夏天行街點少得冰涼既飲品呢.! 見到呢杯特調藍蝶芒果露 ($26) 張相既顏色好靚, 諗都冇諗就即刻嗌左佢!杯野分左兩層, 一層藍色一層黃色。黃色就當然系芒果味啦; 至於藍色, 佢唔系色素黎嫁.! 佢系藍蝶花既鮮花液黎嫁, 之前系第二度飲過藍蝶花飲品, 佢本身系藍色, 同檸檬相遇之後就會變紫色~呢杯飲品十分之健康, 有梳打水幫助滑腸, 而奇亞籽又十分高纖, 有助腸道健康哈哈。飲落口酸酸甜甜咁, 解渴一流呀!最後仲叫多左個 芒果綿綿冰 ($52) 拎
叫得MANGO X’PRESS, 當然系主打賣芒果既PRODUCT啦XD 對於作為芒果狂熱份子既小妹黎講, 見到呢間店系會完全冇晒抵抗力嫁! 呢幅”吶喊”好正, 竟然KEY左個芒果冰上去XDDD 雖然天氣熱, 但都系抗拒唔到炸物。
夏天行街點少得冰涼既飲品呢.! 見到呢杯特調藍蝶芒果露 ($26) 張相既顏色好靚, 諗都冇諗就即刻嗌左佢! 杯野分左兩層, 一層藍色一層黃色。黃色就當然系芒果味啦; 至於藍色, 佢唔系色素黎嫁.! 佢系藍蝶花既鮮花液黎嫁, 之前系第二度飲過藍蝶花飲品, 佢本身系藍色, 同檸檬相遇之後就會變紫色~
最後仲叫多左個 芒果綿綿冰 ($52) 拎住走, 加$8可以有埋愛文芒果雪糕。 個綿綿冰好大杯呀! 綿綿冰尚算細滑, 啖啖芒果味簡直人生一大享受。芒果雪糕入面仲有芒果肉。入面既配料都好多嫁, 除左香甜既芒果, 仲有蜜糖味爆珠、水晶珠同芋圓。杯底放有椰子味既蒟蒻, 呢個設計都幾有心思, 平時我地食冰最後會熔到得番汁, 通常呢個情況都唔會再飲埋D水。但加入左蒟蒻, 我地就可以充分利用埋剩底既汁, 用黎撈蒟蒻食。而且芒果配椰汁呢個組合又系冇得輸呀!
下次黎, 一定要試埋佢D豆腐花同其他炸物先