2017-03-06 303 瀏覽
同屋企來一個小聚自從我同家姐出左黎做野之後,同屋企人食飯既機會同時間都愈黎愈少如果依家要同朋友食飯定係同屋企人食飯,我一定會簡後者,因為放左工感覺好似仲要「應酬」班朋友,真係好累!加上朋友們都較鐘意食西餐或者韓燒個類,個個對中餐都SAY NO,但係其實我最愛既都係中菜呢...>< 中菜總是千變萬化的!於是,上個星期我就約左屋企人去公司附近既地方都食個晚飯啦因為我地BOOK左 6點,以食晚餐黎講,6點算係早所以一入到去,都唔係好多人,我諗只有2-3成人係到,但係就更加顯得地方好大兩個大大嘅金葫蘆, 旁邊一排兵器, 望上去好有威勢!!我地一家四口主要叫左一個荷葉八寶富貴雞 (淋上烈酒,以火燒一會)(有鮑魚、火、枝竹、腩仲有少少小菜,已經飽到上 龍肉撈麵 同埋一個) 冬菇、白果、蓮子、鵪鶉蛋及薏米八樣材料!好滿足,心口首先,先來一杯啤酒,係本地手工啤酒,中菜配啤酒特別爽啊!! 至於兩老都係飲返中國菜好D 哈哈呢個荷葉八寶富貴雞 睇個樣就知佢有幾大份量同足料依道菜其實係我叻叻豬做資料搜集嘅成果! 因為佢係要預先預訂嘅, 而且每個時段只會做兩份, 如果唔係我事先上網搵下佢有咩特別
同屋企來一個小聚

於是,上個星期我就約左屋企人去公司附近既地方都食個晚飯啦

因為我地BOOK左 6點,以食晚餐黎講,6點算係早

兩個大大嘅金葫蘆, 旁邊一排兵器, 望上去好有威勢!!

呢個荷葉八寶富貴雞 睇個樣就知佢有幾大份量同足料

依道菜其實係我叻叻豬做資料搜集嘅成果! 因為佢係要預先預訂嘅, 而且每個時段只會做兩份, 如果唔係我事先上網搵下佢有咩特別野食, 就冇依份口福啦!

等左一陣間,屬於我地既富貴雞終於到啦! 職員先淋上烈酒,再起火,我諗咁樣做既原因除左係比我兩老影相之外,仲有可以令到裡面材料既味道更加突出 職員幫我地打開呢舊「石頭」 ,估唔到真係咁足料 最緊要係有「鮑魚」!! 仲有其他材料 例如枝竹、冬菇、鵪鶉蛋等等
另外 我地仲叫左呢個龍蝦撈麵

這是多麼奢侈既龍蝦撈麵\

我兩老有呢個食真係笑到見我唔見眼

可能因為以前窮,龍蝦根本食唔起,

所以佢地一邊食一邊係咁講話好味好味

帶佢地黎呢到 真係無錯架!
2017-02-22