2015-03-13
今晚獨自去好耐都未去過嘅福緣食野,去到門口就見到門面唔同咗~心諗以為佢地終於裝修,點知原來連員工都唔同晒,心知不妙⋯⋯既然係全新,惟有穩陣啲食熟食,餐牌有9成同之前一樣,係價錢平均比之前貴$5-$10,都接受到~所以叫返平時出名的蒲燒鰻魚飯來做我嘅晚餐~點單後大概7分鐘便送上跟飯的麵豉湯~分量比之前減半,飲第一口後便知道是開粉的麵豉湯,只有豆腐和海苔,無咗蜆肉和白蘿蔔~即刻心情沉咗一沉⋯之後大概16分鐘後,鰻魚飯送上鰻魚的兩端向內捲⋯同我之前係呢度食開嘅20cm長嘅蒲燒鰻魚飯好大分別,伴飯的有黃色一片片的「蘿蔔」和蛋絲我立即夾起鰻魚嚟試一啖~點知⋯我咬唔開!用筷子「咪」唔開!最後我要用力齒開佢!入到都係咬得唔太爛就呑咗⋯😰個口感有啲似勁熟嘅鱔⋯最後我只食咗四分之一條鰻魚、半碗飯和一碗麵豉就埋單無加一,盛惠70大元~下次搵勇者去試埋佢啲壽司😂
之後大概16分鐘後,鰻魚飯送上
我立即夾起鰻魚嚟試一啖~
點知⋯我咬唔開!用筷子「咪」唔開!
最後我只食咗四分之一條鰻魚、半碗飯和一碗麵豉就埋單
無加一,盛惠70大元~
下次搵勇者去試埋佢啲壽司😂