2022-05-31 200 瀏覽
店舖位置唔太起眼,鋪仔細細充滿風味。一入鋪有兩位師傅熱情招呼。 餐廳菜式以日本古代名將命名,坐低諗唔到食咩就直接叫師傅幫我話事。師傅介紹我食豐臣將軍拉麵,湯底為四國香蔥油豚骨湯底,飲落有蔥油的香,配上豚骨可解膩,蔥粒食落新鮮爽口。叉燒為傳統既圓形五花叉燒,上菜前會用火槍燒下逼出油份,十分香口。 其次師傳就推介左德川將軍拉麵,拉麵為魚介豚骨湯。湯底魚介味突出,十分鮮味,配上濃厚既豚骨湯,飲落濃味得黎又順口,不會死咸。試完一啖湯完再加入鋪頭秘製既魚油,令成碗湯既鮮味上提到另一個層次。 之後叫左個煎餃子,餃子為椰菜豬肉餡,食落菜肉分明,食得出粒粒肥豬肉及爽口的椰菜,不會切到爛哂,而餃子汁同坊間不同,呢到較似照燒汁既味,調味較甜。 麵好食,湯好飲,美中不中的是小店可能當日有兩部冷凍唔記得開一部,食到尾出哂汗,哈哈,不過下次早D同師傅講就得 總結小店形式,味道比例傳統既拉麵,會再幫襯。可惜既係聽師傅講佢地好似七月就唔做,珍惜現在,推介大家去試下!

碗湯既鮮味上提到另一個層次。

總結小店形式,味道比例傳統既拉麵,會再幫襯。