2013-04-30
是夜約左佳人E小姐食飯, 知道佢好鍾意食點心又剛巧在openrice搜尋度知道(唔係廣告時間) "添好運" 在北角開左分店, 就決定同佢去試試, 同男士梗係一早去搵位架喇, 又知道 "添好運" 個名同等幾粒鐘至有得食係對等的, 因為對香港路不熟開左手機導航都要幾一陣至到, 都比約定時間早到, 以為晚飯時門口一定排晒長龍, 點知推門入去大把位(luck), 搵左個近窗口位置坐低, 見E小姐未到就同圍打量一下, 當時正值晚飯時間, 都只係坐到6成坐位, 起碼唔使撞到隔離手踭(luck), 問過負責樓面呀姐入紙蒸要幾耐, 佢話而家無咩人應該好快, 所以就睇定有咩食先, 見張餐單選擇都算多, 蒸類十款左右, 炸類幾款左右, 腸粉有幾款, 盅頭飯又幾款, 連甜品及油菜都有, 最後由E小姐選左以下心水點心:陳皮牛肉球:好有牛肉味!! 加左大大粒陳皮夠香;糯米雞:內裡叉燒好夠料, 汁液夠味夠濃, 如果有埋奄春蛋會更好;酥皮叉燒包:熱辣辣, 皮薄料夠多, 面頭果塊墨西哥脆皮夠晒薄;鮑汁雞腳:一吃就知係新鮮雞腳, 無煲到爛一爛, 但又夠咬口;沙荼牛肉春卷:以下由E小姐親自品評 E小姐:「我好鍾意點喼汁同
陳皮牛肉球:好有牛肉味!! 加左大大粒陳皮夠香;
沙荼牛肉春卷:以下由E小姐親自品評
E小姐:「我好鍾意點喼汁同埋想食多次條春卷啊」
咁有咩咁好食至得架 , 都係由我品評返, 沙荼牛肉用黎做春卷的確少見, 加上內裡牛肉唔係碎牛,
仲係一粒粒有趙頭, 好味;
兩個人食五籠點心當晚餐, 居然飽到食唔晒添, 仲打包個酥皮叉燒包俾E小姐做早點, 係外面橫風直雨下
品嘗 "米芝蓮" 點心都不失為一種浪漫氣氛...
由於無以加一茶錢, 以一百左右去酒家都未必食到上面5個點心, 仲要質素係咁高添, 加上E小姐咁掛住佢春卷,
應該好快就會再幫襯喇...
第一次寫食評, 多多指教...
題外話/補充資料:
P.S. 真係要表揚一下 "添好運" 北角店的服務態度, 見個部長用左好多時間教自由行的國內同胞, 點樣帶走, 保存同返熱帶走的點心,如果係其他地方一定無咁好招待, 依點抵贊!!