餐廳: 豚王 (V Point)
資訊:

今日同男朋友去銅鑼灣行街,晚飯順便在這裹食。登龍街有好多日本菜的店鋪,而鍾意食日本嘢嘅我地揀了一間食拉麵的。我們在七時多的時候食嘅,好好彩不用排隊就入得。晏少少已經見到有人排隊了~跟以往一樣,點餐紙都是有豚王、黑王、赤王、翠王同限定王可以選擇。而限定王每隔一段時間就會更改。我地問了職員,今次的限定王是檸檬王,因為感覺幾有趣所以我男朋友就叫咗呢個。而我就揀返最基本的豚王,可以跟返個人口味選擇湯底、配菜、唐辛醬同麵嘅。我地因為貪得意仲點了靜岡縣綠茶味可樂飲添。包裝是日文字的,而且可樂是綠色的,第一次見~ 飲落去個陣唔係好感覺得到有綠茶味(不過都有少少的),反而似平時嘅可樂多啲。但係因為是支裝,所以好有氣。我的豚王終於到了!可以見得到面頭有好多蔥同木耳,而且湯底感覺幾吸引。我點了普通香味油及多蒜蓉,而湯的濃度則是普通。味道幾好~而肉方面,我叫咗腩肉。店員仲提我腩肉係有肥肉的,唔知係咪因為好多女仔都唔食肥肉部分,所以要重點問一次!我覺得腩肉幾好食,夠冧而且肉質一啲都唔係嚡。食落去肥瘦交雜,值得一試。 P.S. 唔鍾意食腩肉都可以揀肩肉食嘅。我男朋友叫呢碗就係新推出的限定王了!店入面其實冇乜人

靜岡縣綠茶味可樂

豚王

P.S. 唔鍾意食腩肉都可以揀肩肉食嘅。
檸檬王(限定王)
我男朋友叫呢碗就係新推出的限定王了!店入面其實冇乜人叫呢個食,所以都驚伏伏地。可以見到啲湯係檸檬黃色嘅,並有啲芽菜同蔥作配料,仲有一舊檸檬做裝飾添~
檸檬王(限定王)
個湯帶有少少酸但係又咸咁,感覺好複雜同奇怪。一碗正常豬骨湯底嘅拉麵但同時又夾雜住大量清新的檸檬味,感覺係點其實可以想像到
 總之整體唔太好,不是太推介食呢個!
溏心蛋
我地還加了一隻溏心蛋,正常味道。

埋單一共$218. 性價比不高,但間唔中試下都可以嘅。
2017-08-24