2024-05-10
落超大雨又涼涼地,我地今日留係室內活動,行完商場我地去左位於千色匯的「別忘了」吃台式火鍋。餐廳裝潢佈置採用櫻花為主題,店內更四處擺放了櫻花樹,可讓客人打卡拍照,而且客人亦可以寫上許願卡寫願望落去,再掛上去,非常有心思的設計。Set B 澳洲M7湯底有11款選擇,我地點了鴛鴦鍋,芝士牛奶鍋+香濃豬骨鍋,大推芝士牛奶鍋,好香,味道相當濃郁,但又不會膩。牛肉有澳洲M7牛胸腹、澳洲250日穀飼卡樂Beef、精選牛板腱,這三款都各有特色,澳洲250日穀飼卡樂Beef比較實,但牛味最濃郁,而我就最鍾意精選牛板腱,口感最軟腍,除了牛肉,亦有雞肉、豚肉、羊肉供應。台式火鍋一定不可以錯過的台式小食有台式香腸、鹽酥雞、夜市甜不辣、澎湖三枝丸、宜蘭蔥肉餅等等,味道都不錯。除了QR落單之外,自助吧亦提供了多款火鍋配料、炸物、醬料選擇。飲品都有十多款選擇,必飲珍珠奶茶,珍珠煙韌Q彈、鮮果茶、荔枝綠茶等等,最正以到可以選擇熱飲,唔飲凍野既朋友岩晒。甜品除了每人一款雪糕、雪糕或布丁外,仲有多款窩夫、雪花冰、檸檬愛玉、仙草凍、杏仁凍,食完真係飽到上心口。
Set B 澳洲M7
台式火鍋一定不可以錯過的台式小食