2013-09-01 5683 瀏覽
連續兩星期跟巴西同事晚飯,偏好西餐/意菜既佢地揀了Grappa's,原來是想到金鐘店的,但是星期五晚的枱已Full,尖沙咀店又要先付按金,是以最後在不用按金又可訂枱的中環店開餐了。餐廳全名叫 Grappa's Cellar,但Grappa's字眼相對較小,我們差點以為到錯了地方。餐廳門面裝修不錯,甫入內先是酒吧範圍熱鬧非常,有吧枱也有大量企位讓中環打工仔 Happy Hour一番。往下走就是用餐區,蠻大的有數張梳化座位,其他大部份由二人枱拼合而成。要是有表演,店方會收起正中位置所有二人枱,再搭起舞台來,相信會更熱鬧呀!說這家是意大利餐廳,其裝潢更像美式酒吧餐廳,不過餐牌所列確實是意菜呀!同事們未到,我們先點了兩份開胃菜,分別是炸橄欖肉丸及炸香草雞翼,兩者都是很好的下酒菜,因為好鹹,送凍啤一流。後來人齊了,就點了1. Sushi Platter2. Four Cheese Pizza/ Quattro Fromaggi3. Rigatoni al Ragu4. Penne Aragosta5. Lasagne Bolognese6. Ravioli con Pollo除了薄餅外,食物份量

Deep Fried Olive ($110)
香草雞翼 ($80)

1. Sushi Platter
Sushi Platter ($235)
Quattro Fromaggi ($175)
3. Rigatoni al Ragu
Rigatoni al Ragu ($110)
4. Penne Aragosta
Penne Aragosta ($190)
5. Lasagne Bolognese
Lasagne Bolognese ($110)
6. Ravioli con Pollo
Ravioli con Pollo ($110)
除了薄餅外,食物份量唔算好大,但由於每款都帶有芝士,所以幾膩。再加上有飲酒,所以大家都好快飽。不過點都要食埋甜品先夠喉既。我地分別點了意大利奶凍 (Penna Cotta)﹑蘋果撻拼雲尼拿雪糕及朱古力棒子Mousse。全部賣相都好靚,奶凍夠滑亦好重奶味,朱古力Mousse好濃滑,蘋果撻我冇試,同事食得好開心。
Penna Cotta
Apple Tart with Vanila Ice Cream
朱古力棒子Mousse
整體嚟講味道唔夠上次LKF的好吃,而且我們坐下時發現墊枱紙有醋漬及水杯印,相信侍應唔記得換紙就安排我地入座。店員態度雖然尚算OK,但就唔夠熟識菜牌,我地請其中一位介紹食物時,佢只係單純地翻譯咁,唔夠專業,去過其他Grappa's,感覺好多了。跟之前去的意菜餐廳比較,這間較遜色了,有待改進!

題外話/補充資料: 雖然樓底高,但偏嘈呀! 洗手間沒有抽風咁,好焗!女廁其中一格沒有光,黑黑的...
2013-08-30
Sushi Platter ($235)
Quattro Fromaggi ($175)
Ravioli con Pollo ($110)
Penna Cotta
朱古力棒子Mousse