2011-05-02 79 瀏覽
早前去完澳門, 冇食到水蟹粥, 返到黎, 同屋企人食膏蟹粥補數由5點打電話去訂檯打到6點半, 終於有人聽, 幾驚佢五一假期冇開去到只係得番街邊檯, 我地決定等一陣, 因為食粥比較熱等左5分鐘就有位坐低打開menu, 好似有好多款, 其實都離不開蟹同蜆, 只係任你點mix & match想食八爪魚丸, 佢話冇做想食米通雷沙湯丸, 佢又話得普通雷沙湯丸 (其實加米通好簡單o者, 即係話D湯丸整定, 唔食冇損失) 膏蟹粥(例窩) :menu 寫住例窩 2-3人用, 我覺得有5-6碗滿飯碗, 如果淨食一樣, 我覺得2-3人夠飽, 如果你打算食埋其他款, 4個人share一窩, 再叫其他野都夠窩粥真係滾熱辣, 粥底夠綿, 蟹膏同粥徹底混合, 味道甘甜由於蟹o既鮮甜被迫哂出黎, 蟹肉變得遜色, 唔能夠兩全其美, 不過都夠多肉新鮮 蠔仔春卷 :2條$29 4條$58, 其實叫4條冇平到, 不過都叫左4條唔知係咪飲得茶多, 上檯時發覺冇沙律醬, 覺得好似差D野春卷係即炸熱辣辣, 幾熱都好, 照放入口春卷皮脆, 蠔仔肥美鮮甜, 呢一刻我知道點解冇沙律醬, 因為味道o岩o岩好, 食完好想再食 唔知鮮蜆春
老坑
去到只係得番街邊檯, 我地決定等一陣, 因為食粥比較熱
等左5分鐘就有位
想食八爪魚丸, 佢話冇做
想食米通雷沙湯丸, 佢又話得普通雷沙湯丸
(其實加米通好簡單o者, 即係話D湯丸整定, 唔食冇損失)

膏蟹粥(例窩) :
窩粥真係滾熱辣, 粥底夠綿, 蟹膏同粥徹底混合, 味道甘甜
膏蟹粥
蠔仔春卷 :
唔知係咪飲得茶多, 上檯時發覺冇沙律醬, 覺得好似差D野
春卷係即炸熱辣辣, 幾熱都好, 照放入口

唔知鮮蜆春卷係咪都係咁好味呢
蠔仔春卷
籠仔蒸蜆飯 :
D蜆成座山咁, 飯應該有5碗, 份量ok
不過飯還飯, 蜆還蜆
飯見到有蛋碎, 應該係將隔夜炒飯放入籠蒸熱, 蜆就用油鹽水煮熟, 等飯蒸熱之後先再放蜆上去
兩個味完全分離
籠仔蒸蜆飯
肉躁茄子 :
因為我食飯一定要有蔬菜, 所以叫呢個
茄子唔夠熟
肉躁味道ok, 可以同冇味o既炒飯撈埋一齊食
肉躁茄子 一般
2011-05-01