2022-10-12
好友終於趁住香港通關, 從外地飛來港探望, 盡地主之儀當然要請佢食餐好。今晚帶佢到旺角shopping, 經過彌敦道呢間放題餐廳, 門外放著一個密密麻麻嘅menu, 價錢分為5個level, 最top level嘅任食款式仲有二百款之多。愈睇愈肚餓, 吸引咗我地入去食餐勁嘅~ 胃口大開嘅我地揀咗level 5嘅套餐, 即係眼見menu上嘅所有款式都食得!座位超Colorful, 均為卡位, 坐得舒服。 一入門口就係自助區, 放了沙律、少量熟食、壽司, 仲有大量平時打邊爐嘅火鍋配料, 例如丸類、雞翼、肥牛等等…自助飲品區就有支裝涼茶、罐裝汽水為主, 如果揀level 2套餐以上, 仲有數款餐廳自調飲品任飲,菠蘿冰: 菠蘿味果味很重, 仲有爽甜菠蘿肉紅豆冰: 椰香味十足, 配上甜甜又林嘅紅豆, 不錯。Level 5套餐每位可獨享一次性頂級刺身, 包括有鮮甜又能滿足口味好厚嘅原粒珍寶帶子、爽甜肥美牡丹蝦、甘甜海膽同埋帶子海膽。任食嘅刺身款式都唔少, 有赤貝、甜蝦、帶子、油甘魚、三文魚、北寄貝, 雖然主打烤物餐廳, 質素亦唔會差太遠, 特別係油甘魚, 甘香鮮味, 正!燒肉種類多, 單看日本和牛
座位超Colorful, 均為卡位, 坐得舒服。
自助飲品區就有支裝涼茶、罐裝汽水為主,
如果揀level 2套餐以上, 仲有數款餐廳自調飲品任飲,
菠蘿冰: 菠蘿味果味很重, 仲有爽甜菠蘿肉
紅豆冰: 椰香味十足, 配上甜甜又林嘅紅豆, 不錯。
燒肉種類多, 單看日本和牛、澳州和牛、美國安格斯等等…都係任食列, 感覺食多幾件已經好易回本。
點了好幾款牛, 然後餐廳將所有肉整齊排放於一個寶盒木箱中上檯, 更顯耹貴。
和牛三角腩: 相對牛脂最為豐富, 烤後雖迫出部份牛脂, 但入口還是食到豐富牛脂, 甘香至極。
A4和牛肉眼蓋、美國頂級雪花牛小排: 牛脂分佈較為平均, 牛味同肉味平衡。
美國頂級板翼西冷、安格斯肉眼扒: 牛脂較少, 不過又沒預期中嘅鞋口, 有些少口感, 但唔會難咬開。
和牛他他: 色澤粉嫩, 肉質好林, 唔係爽彈果種, 如果多配蛋汁味道可能會更好。
西班牙黑毛豬: 脂肪跟肉分間, 肉比例較多, 烤至金黃, 入口唔會覺得太油。
叫咗三款串燒:
雞皮串: 雞皮都切得幾闊身, 不過自己烤唔到坊間食到脆卜卜質感。
雞腎串: 每件細細粒, 極為爽口, 不過就冇調味過, 要自行點醬食。
雞肉軟骨串: 賣相似魚蛋, 食落甜甜地都有D似, 夾集了軟骨碎, 很有層次。
海鮮:
芝士蝦、蒜蓉蝦: 開邊蝦再加咗不同調味, 口感爽, 兩款配料都能提升蝦嘅味道。
黑松露燒帆立貝: 帆立貝比較難燒, 面層加咗黑松露, 反轉燒又跌哂落爐, 不過整體都食到鮮甜。
炸物即叫即炸, 唔會過於油膩。
榴槤炸彈: 外層鬆脆, 入面流出香甜榴槤漿。
椒鹽雞軟骨: 外層香脆, 配上軟骨本身爽脆, 雙重口感很滿足。
炸魷魚圈: 切得好幼, 炸後都可避免好硬嘅口感。
最後到甜品就有雪糕雪條、水果任食。