地下大堂,等上 1 樓,呆。一向對自助餐好鬼抗拒,因為要自己出去搶野食,行出行入,又無人招乎,食物質數又麻麻地,比咁貴又唔係食得多,不如 order 好過啦 ﹗不過今晚係一大班朋友聚會,咁就無所謂。第一次黎,朋友提議一齊黎試試。咖啡亭聽落真係似 coffee shop,所以見到地方不算大,無金壁耀煌,亦唔會有驚訝感覺,裝修樸實大路,環境都幾舒服又空氣流通。因為 20:30 先可以起動,依家仲未夠鐘,大家暫時乖乖地坐定定呆住先啦 ﹗汽水任飲 ﹗久違了的自助餐,我一向都討厭自助餐、放題、任飲任食,見朋友仔生日同推介,一試無妨既 ﹗夠鐘 20:30 正開波 ﹗衝呀 ﹗殺呀 ﹗個個跑晒去輪即開生蠔,成廿幾人排隊,我啋您都傻,食住其他先。行個圈巡視一下,炆羊膝?﹗好香好大好靚啊﹗非常吸引,轉頭返您嗒您 ﹗自助餐羊膝做頭盤應該係唔錯既選擇,哈哈。矣?住係隔離既係泰式炒蟹播,賣相同樣出眾,轉頭搞埋您啦 ﹗白汁焗海鮮,好靚喎 ﹗有青口、大蝦、魷魚、等等。望左幾道菜,我似乎對自助餐既厭惡感開始減低,睇落幾好食呢 ﹗流口水喇 ﹗Round 1,第一碟先黎個炆羊膝,羊膝啖啖肉,我勁愛、好鍾意 ﹗炆得超級入味
地下大堂,等上 1 樓,呆。一向對自助餐好鬼抗拒,因為要自己出去搶野食,行出行入,又無人招乎,食物質數又麻麻地,比咁貴又唔係食得多,不如 order 好過啦 ﹗不過今晚係一大班朋友聚會,咁就無所謂。第一次黎,朋友提議一齊黎試試。咖啡亭聽落真係似 coffee shop,所以見到地方不算大,無金壁耀煌,亦唔會有驚訝感覺,裝修樸實大路,環境都幾舒服又空氣流通。因為 20:30 先可以起動,依家仲未夠鐘,大家暫時乖乖地坐定定呆住先啦 ﹗汽水任飲 ﹗久違了的自助餐,我一向都討厭自助餐放題、任飲任食,見朋友仔生日同推介,一試無妨既 ﹗夠鐘 20:30 正開波 ﹗衝呀 ﹗殺呀 ﹗個個跑晒去輪即開生蠔,成廿幾人排隊,我啋您都傻,食住其他先。行個圈巡視一下,炆羊膝?﹗好香好大好靚啊﹗非常吸引,轉頭返您嗒您 ﹗自助餐羊膝做頭盤應該係唔錯既選擇,哈哈。矣?住係隔離既係泰式炒蟹播,賣相同樣出眾,轉頭搞埋您啦 ﹗白汁焗海鮮,好靚喎 ﹗有青口、大蝦、魷魚、等等。望左幾道菜,我似乎對自助餐既厭惡感開始減低,睇落幾好食呢 ﹗流口水喇 ﹗Round 1,第一碟先黎個炆羊膝,羊膝啖啖肉,我勁愛、好鍾意 ﹗炆得超級入味呀,質感腍而不散,嫩滑得黎有趙口,肉味濃帶點點羊羶味道,加上多種香料復習既配搭,好好味 ﹗有衝動想添食,但剛剛開始乍,要冷靜 ﹗白汁焗海鮮,賣相超靚囉 ﹗青口鮮甜爽彈帶肉汁,難得。大蝦好爽口呢,蝦味濃。魷魚就較為腍左少少,我喜歡彈牙爽脆。泰式炒蟹,行埋去已聞到勁香,個蟹鉗仲要好鬼大隻,足料無搵笨,炒得惹味香口 ﹗肉質嫩滑彈牙又多汁又鮮味,比我想像中好百倍,我仲怕會over-cook 添 ﹗頭 3 款絕對係超水準表現 ﹗係咪因為剛剛出爐,夠新鮮呢?期待著 round 2 既美食 ﹗嘆完第一碟美食,非常滿意 ﹗有質數、有驚喜 ﹗依度既自助餐完完全全比我多年前食既好百倍,打破我一向對自助餐既觀感,最衰依然要自己招乎自己,要出去攞野食囉。行到冷盤區逛個圈先,嘩 ﹗黑毛豬一定要試 ﹗仲有佢既絕配哈蜜瓜 ﹗有好多醃菜、沙律、生果同各類火腿呢。Round 2 ﹗冷盤黎喇,泰式無骨鳳爪,唔夠酸唔夠辣喎,口感偏腍,免免強強可以。泰式蝦仔帶子柚子沙律撈埋泰式生牛肉一齊食,雪藏蝦仔完全無味,一般乍喎。黑毛豬配哈蜜瓜,好美味呀 ﹗薄薄一片黑毛豬既咸香卷住甜甜多汁哈蜜瓜一齊啪入口,咸甜交錯,鮮甜甘香又特別,味道撞得漂亮。泰式札肉、豬頸肉平平無奇,一試無妨。消滅左 round 2 後,繼續下個海鮮冰鎮 zone ﹗長腳蟹、大蝦、青口、翡翠螺,我一定會帶您地返去既,請稍等。Round 3 喇 ﹗長腳蟹必食啦 ﹗殺殺殺,搶呀 ﹗雖然食落有少少雪味,不過話晒都係高檔食材,而且啖啖肉得黎又帶點蟹味,合格既。淡水龍蝦仔,天生淡口但肉質超級爽彈,配上自己喜歡既醬汁,係款不錯既美食 ﹗我會點辣椒仔或煮茄汁囉。大海蝦,應該係大路穩陣既選擇,味道好鮮甜,但肉質就好壞參半,部份爽口彈牙、部份霉肉腍劈劈。青口,同樣有點雪味,配汁食還可以。翡翠螺,普普通通,無意見。豉椒炒鴕鳥肉及焗青口。泰式炒椰菜,一向對依味麻麻地,考慮吓先。蔗蝦,梗係要食啦 ﹗去泰國飯店食幾鬼貴呀 ﹗Round 4 ﹗我越戰越勇,多啲黎密啲口 ﹗泰式炒蜆,廚師有 heart又偷懶喎 ﹗大大隻蜆原汁原味生炒,並無出過水,保持肉質肥美鮮甜,加上惹味醬汁,好味 ﹗蔗蝦,彈牙蝦膠味道香濃,更散發出清香蔗糖香味。不過炸得唔夠鬆脆,外層有點韌喎,可能放左段時間,依家都縮晒水哩。焗青口,麻麻地,焗到太乾喇,味道較為單調。沙嗲雞肉串燒,雞肉甜甜的,又未算太乾,不過不失。鴕鳥肉,嫩滑,依個 good ﹗椰汁燉燕窩大蝦,期待已久既招牌菜不設任飲,每人只得一碗 ﹗特濃椰汁牛奶湯底,淡淡椰汁清香唔會嗆,加上蝦油非常美味 ﹗蝦肉又爽彈,燕窩嫩滑,熱辣辣咁飲,正呀 ﹗泰式香葉比目魚,我好鍾意食比目魚架 ﹗魚肉白滑嫩口,肉汁澎湃,油脂勁豐富。外皮煎得香脆,仲聞到陣陣香葉味道,配泰式椰汁咖哩或就齋食都同樣美味 ﹗但係點解凍冰冰既?唔知係咪個火熄左呢,要扣分呀 ﹗好浪費 ﹗生菜包、印尼炒麵,雖然食自助餐最忌食粥粉麵飯麵包,但點都要試返一啖既。生菜包,炒得非常乾爽又香口,味道濃郁帶辣,用鮮嫩多汁既生菜包住一齊食,超正 ﹗如果係即叫即炒就更好啦,放係度已有段時間,只係暖暖地乍,鑊氣欠奉。依個都係其中一個我唔多 like 自助餐既原因,住好晒放係度,一係凍晒、一係 over-cook。燒羊架配泰式咖哩,好羶啊 ﹗都係剛才炆羊膝好味 ﹗沙嗲雞串,乾都驚死人,趙兩野 bye bye。香葉比目魚,配上秘製忌廉汁,個汁無味既?剛才都提過比目魚凍冰冰,滑就好滑,但真係無咩魚味,都係雪藏貨啦。香茅豬扒,放得耐乾晒嚕,咬落都係硬吓,味道合格既,但食兩件已覺得好滯。食完第 5 碟再出去逛逛消化一吓,預備再戰 ﹗再黎到海鮮區,仲有好多野未試呀 ﹗走到海鮮區最深處發現有位姐姐不停地開蠔喎,今晚有南非及美國,每人每次限攞 3 隻乍 ﹗南非生蠔,唔記得叫咩名喇 ﹗姐姐即開生蠔,都幾熟練快手架喎。南非生蠔味道較清淡,少少海水味道,邊位爽肉質嫩,短促 after taste 鮮蠔味,好快消失,都合格。燒牛肉配黑椒汁,牛味濃又超級嫩滑多汁,肉汁豐富,真係好鮮甜啊 ﹗黑椒汁香而不辣,不嗆而且仲帶甜味,非常滿意 ﹗真係好想再食多塊牛架,但係已食到飽飽地,仲有好多野未試呢 ﹗似乎今晚試唔到甜品喇,好飽 ﹗葡撻、蛋糕、麵包布丁、等等。食左 7 round 後,終於到刺生區 ﹗刺生只有 4 款,三文魚、油甘魚、雕魚及墨魚。三文魚刺生、油甘魚刺生同樣有質數,魚味濃又油脂豐富,香甜嫩滑,好味 ﹗已經好飽喇 ﹗仲有好多野未試添,試多次長腳蟹先,剛才食左鉗,未食腳呢 ﹗其實腳比鉗勁多肉架,真係幾好食,所以咁快要添食 ﹗一口芒果大蝦沙律,大蝦鮮爽甜,估唔到呢 ﹗加上鮮芒果粒酸酸甜甜,可以消消滯,推介。從未試過烤芝士,點都要試試 ﹗裝作需時,等等等。烤芝士,可以配脆條、多士或梳打餅。我第一次食,先試多士啦。聞落就好香,咬啖先。嘩 ﹗勁咸呀 ﹗我接受唔到囉。

炆羊膝
焗青口、鴕鳥肉
蔗蝦
泰式香葉比目魚
生菜包、印尼炒麵
巴馬火腿
白汁焗海鮮
泰式無骨鳳爪、泰式蝦仔帶子柚子沙律、泰式生牛肉、黑毛豬配哈蜜瓜、泰式札肉、豬頸肉
長腳蟹、淡水龍蝦仔、大海蝦、青口、
泰式炒蜆、沙嗲雞肉串燒、蔗蝦
椰汁燉燕窩大蝦
生菜包、燒羊架、沙嗲雞串、香葉比目魚、香茅豬扒
南非生蠔
燒牛肉配黑椒汁