2017-03-27
中學時成日去食呢間既焗飯, 今日突然想食下, 發現原來灣仔有新森林, 即刻就去食。依家個裝修靚左好多,仲有棵樹係度原來佢地都有做D慈善活動,良心企業餐牌都好有心思,令人有食慾感,款款都好好味咁,唔知點揀好叫左兩個主菜同兩款配菜。先黎特飲-荔枝藍碟花蜜 (跟餐叫$8)好濃郁既蜜糖味,好清甜,再加上藍碟花淡淡甜味,幾好味中間仲有D爆珠,兩個味道都好夾,有驚喜!而我朋友飲既凍檸茶,呢個就普通,正常味道,唔講太多了。好!到主菜!開邊芝士焗龍蝦伴松葉蟹膏芝士焗飯熱辣辣!好濃郁既芝士味,炒飯略有蛋味,炒得幾好,粒粒分明。面有粒粒魚子,但隻蝦就馬馬地,冇咩蝦味,好在有D芝士搭救,吊一吊味但以呢個價錢都算值,份量都好大,芝士味好rich,整體不錯而我朋友就食-扒帶子煙鴨胸伴紐西蘭牛扒份量都幾大,個牛扒肉汁都幾多,仲有一塊鵝肝好好食,而鴨胸都好林,唔會好乾。薯菜都好多,幾大隻,但略微唔夠熱,如果熱反D就最好。整體個扒覺得幾好,男仔都夠食,好足料,值得一食但估唔到最有驚喜係佢既小食------------------------------自選小食:我地叫左-香辣雞肉焗招牌芝士大啡茹 同 迷你安格斯牛肉芝
依家個裝修靚左好多,仲有棵樹係度 原來佢地都有做D慈善活動,良心企業
餐牌都好有心思,令人有食慾感,款款都好好味咁,唔知點揀好 叫左兩個主菜同兩款配菜。
先黎特飲-荔枝藍碟花蜜 (跟餐叫$8)
而我朋友飲既凍檸茶,呢個就普通,正常味道,唔講太多了。
好!到主菜!
開邊芝士焗龍蝦伴松葉蟹膏芝士焗飯 熱辣辣!好濃郁既芝士味,炒飯略有蛋味,炒得幾好,粒粒分明。 面有粒粒魚子,但隻蝦就馬馬地,冇咩蝦味,好在有D芝士搭救,吊一吊味但以呢個價錢都算值,份量都好大,芝士味好rich,整體不錯
而我朋友就食-扒帶子煙鴨胸伴紐西蘭牛扒 份量都幾大,個牛扒肉汁都幾多,仲有一塊鵝肝好好食,而鴨胸都好林,唔會好乾。 薯菜都好多,幾大隻,但略微唔夠熱,如果熱反D就最好。
整體個扒覺得幾好,男仔都夠食,好足料,值得一食
但估唔到最有驚喜係佢既小食
自選小食:
我地叫左-香辣雞肉焗招牌芝士大啡茹 同 迷你安格斯牛肉芝士漢堡 首先,香辣雞肉焗招牌芝士大啡茹。真心好食!好多汁,茹味好重,面有微微辣味,再加面有一層焗過既芝士!好好食!個大啡茹size 都好大,要切四份先食得曬。 第2個小食-迷你安格斯牛肉芝士漢堡 雖然佢寫迷你,但其實份量都幾大,好厚身,一淡都食唔曬。個牛肉一D都唔求其,好多肉汁,入面既醬汁原來有少少辣。睇唔出佢細細粒,幾有驚喜,好香口。我同朋爭住食 個包牙籤都好有心思,有新森林logo,幾精緻 小食入面,佢仲有2個蛋糕仔。起初以為普通蛋糕仔,但食落原來又有驚喜 原來係椰絲蛋糕,味道唔好太甜,亦都唔乾,有少少水份,面有D杏仁片,食落有D趣趣地,好食唔知有冇得賣呢 整體:全部都不錯,最意想不到既係小食,加$28就可以食到呢個質素,真係抵下次試下其他款