2019-07-29 315 瀏覽
呢間算係中環區內少數既台式餐廳 被佢吸引係因為見到有芋泥可頌 但可惜得星期六下午先供應🤧不過唔緊要 有好西都照食🙆🏻‍♀️雖則係平日 但由於店內座位唔多 得幾張四人檯一張長檯同bar檯 唔少人walk-in都要等位---------------------------鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵 $138呢樣係幾出色既fusion菜😼麻婆豆腐其實比較似肉燥豆腐 肉碎多 帶微微既辣 蟹肉鋪滿喺肉碎上面 用黎撈麵撈飯都一流 而呢到配既麵係扁身 麵質好煙韌 亦唔會痴埋一舊 整體幾唔錯👍🏻.黑松露玉米蛋餅 $68除左黑松露醬特別之外 其實都無乜特別🙈蛋餅唔算好薄且偏乾 中間既粟米好易跌出黎 如果可以加肉鬆喺入面就好嚕.奶奶麻糬(花生味)$68呢個麻糬只限晚市 而且係每日限量 好彩食到🤤有花生同黑芝麻味揀 我同朋友一致揀左花生味 麻糬用上木薯粉而唔係糯米粉 會避免左陣糯米味 亦令麻糬更Q彈綿滑 最特別既係食落有少少冰涼 有入口即溶既感覺😍花生粉帶有花生粒 所以會食到唔同層次既口感 小編係第一次食呢種麻糬😚.伯爵茶凍QQ芋圓 $65台式甜品點少得芋圓💁🏻‍♀️用料都幾豐富 有伯爵茶啫喱、芋圓地瓜圓、珍珠、綠豆同
---------------------------
鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵 $138
黑松露玉米蛋餅 $68
奶奶麻糬(花生味)$68
伯爵茶凍QQ芋圓 $65
台式甜品點少得芋圓💁🏻‍♀️用料都幾豐富 有伯爵茶啫喱、芋圓地瓜圓、珍珠、綠豆同仙草 啫喱偏硬身 伯爵茶味濃而微苦 珍珠同芋圓地瓜圓都好煙韌 明顯食到芋頭同地瓜既味道 綠豆用糖水煮會較甜 但所有野夾埋一齊食就剛好將個甜度平衡返😛
綠豆沙牛乳 $48
經過攪拌之後既綠豆變成綿密既綠豆沙 加入牛奶令口感順滑 兩者比例平衡得幾好 唔會太稀或太結 有台灣既感覺😭
鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
黑松露玉米蛋餅
奶奶麻糬(花生味)
伯爵茶凍QQ芋圓
綠豆沙牛乳
鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵
奶奶麻糬(花生味)
伯爵茶凍QQ芋圓
綠豆沙牛乳