2017-06-05 183 瀏覽
近來天氣好熱,熱到真係冇心機食正餐,不過就會好想食一碗好冰凍透心涼嘅糖水,真係諗起都會開胃今日叫咗一碗糖水-蘆薈世界(外賣)。 呢碗糖水係由大西米,蘆薈以及係一粒粒白色類似大菜糕質感嘅甜品再配上忌廉奶組成。由於佢成碗都係白色,變咗就外觀上唔係好colorful,唔算好吸引到人。但勝在佢嘅口感豐富,有蘆薈嘅爽,以及有大西米嘅彈牙。不過本甜品帶到返屋企嘅時候,忌廉奶已經全部沉底,變咗上層中層嘅甜品就會好乾身,我要自己係碗底撈起忌廉奶再淋上面,咁先至可以濕潤到面頭嘅蘆薈同埋大西米,睇嚟下次都要叫忌廉奶另上至得呢碗甜品唔係話十分美味,亦無帶比我好大嘅驚喜感,當然都唔係難食啦,所以決定評分為OK。

外賣自取