2013-08-28 3236 瀏覽
呢幾年好鍾意揾d懷舊餐廳食吓,尤其係呢間華輝餐廳。話說咁啱有一次,大约朝早七點半,我見到一部灰色開蓬寶馬(我仲記得車牌號碼添 >.<),泊喺馬路邊近華輝門口,然後一個女侍應拎住杯外賣奶茶行出嚟,遞比架車上好高大嘅男人,望真d..原來係歌神呀Sam呀\^o^/之後,我就好多時都嚟華輝幫襯,有時仲問吓老板關於呀Sam,原來老板識得呀Sam好耐啦,以前仲曾經一齊玩war game,有相為証。收銀counter依家仲掛住張相架! 老板仲話,十幾年前呀Sam好鍾意喺堂食,但之後就改咗每朝嚟買外賣,由以前每朝七點幾,後來六點三,四,到許冠英過身後至而家,已改為五點八、九啦!但唯一不變就係..只買一杯熱奶茶! 其實我都遇過歌神幾次,有次佢仲同我揮手微笑添,佢好Nice呀^(oo)^都係講番華輝嘅美食先,平時嚟呢度多數會食晚餐,好鍾意佢嘅鮮茄會牛脷意粉,厚切牛脷煎得好甘香,茄汁應該加咗牛尾湯,味道好正又懷舊,但份量唔算多,價錢稍貴,$48冇包飲品,但送中、西湯。佢嘅羅宋湯好好飲架!其次, 佢嘅焗豬扒/魚柳/海鮮飯又係好好味,但好多時嚟到至知道售罄,幾冇癮囉!不過, 有時午餐會有呢幾款焗
呢幾年好鍾意揾d懷舊餐廳食吓,尤其係呢間華輝餐廳。
收銀counter依家仲掛住張相架!
其次, 佢嘅焗豬扒/魚柳/海鮮飯又係好好味,但好多時嚟到至知道售罄,幾冇癮囉!不過, 有時午餐會有呢幾款焗飯架!
仲有其他中式套餐都唔錯!
好掛住佢嘅招牌萍果批,難得今日放假,就嚟食吓早餐先。
招牌萍果批
~ 萍果批餐$24 ~
萍果批依然保持水準,批餡內嘅萍果蓉帶少少酸之餘,仲可以食到萍果粒,冇玉桂味,感覺好清新,牛油外皮又香又鬆,好夾佢嘅特式萍果味,正!
早餐選擇多,有沙爹牛肉粉麵、餐肉腸仔,雞扒、豬扒、牛扒等,但只想食簡簡單單嘅火腿通粉,炒蛋+方包 ( $26) ,味道清清哋,兩個人share嚟食,唔錯!
陳年廣告杯盛載咖啡
除咗出名嘅奶茶,咖啡亦都好好飲,d咖啡仲係用隻陳年廣告杯盛載,夠哂經典呀!

2013-08-28
$25 (早餐)
招牌萍果批
陳年廣告杯盛載咖啡