2019-09-07
1881內嘅高級餐廳有唔少,但想試特別啲嘅,上網搵到呢間想試下,好似好有藝術feel咁,嚟到現場又真係喎~首先齋睇枱上嘅餐具已經好正,每一件餐具都有特別設計,連水杯上都有圖案。就連刀叉嘅手柄位都印有餐廳名!而餐牌都加咗幅藝術畫,加埋一啲相關資料。order完就先嚟咗餐包,都係擺得好有藝術咁,連墊住嗰張紙都係藝術圖案。麵包有三款,比較plain啲嘅餐包、提子合桃包、種籽包,三款都好軟棉棉,好少會食哂啲餐包嘅我吔都全部食哂。我吔order咗嘅係set dinner ~ The Harvest首先係appetizer醃製油甘魚,其實就係油甘魚刺身,好鮮味,配埋柚子汁嘅爆爆珠和血橙醬,仲有少許沙律菜,完全係開胃清新之選,好啱炎熱嘅夏天。跟住就到餐湯Lobster Bisque,上菜時先係一隻香脆嘅龍蝦肉意大利雲吞和青豆,然後店員會倒入好濃郁嘅龍蝦湯,龍蝦湯好明顯係真材實料,濃到好似餸汁咁,超正!!到主菜喇,其中一款嘅係以豬梅頭肉做主角,西餐嚟講真係比較少見,煮得好淋,同青蔥萄葡酒汁好夾,仲有少許芹菜蓉令梅頭肉嘅味道更突出。另一個主菜係鱸魚,看似比較普通,但重點在於伴菜,首先魚嘅上面係墨汁脆片,
就連刀叉嘅手柄位都印有餐廳名!
而餐牌都加咗幅藝術畫,加埋一啲相關資料。
另一個主菜係鱸魚,看似比較普通,但重點在於伴菜,首先魚嘅上面係墨汁脆片,好精緻,魚下面就墊咗啲甘筍同本菇,仲有好鮮味嘅魚湯浸住 食完哂仲可以飲埋啲湯,唯一美中不足嘅係鱸魚煎得比較燶。
最後係甜品,可以話係全個set最特別嘅,雪芭浸係少許士多啤梨醬上,再加埋羅勒啫喱同香醋珍珠,仲有士多啤梨片,好fresh~~~讚!!
餐茶方面可以揀餐牌上嘅指定咖啡/茶,茶嘅選擇比較特別,我吔就揀咗Chocolate Mint Tea 同埋waiter推界嘅 Blueberry Kiss,可以話係一濃一淡,前者係朱古力配上紅茶,後者係藍莓配上南非茶。仲根據所揀嘅茶分別提供埋奶同糖漿,好有心思。茶具亦都係Van Gough嘅design,就連用嚟計焗茶時間嘅漏斗都有Van Gough 嘅字眼。
拎起茶杯仲見到碟上都有"Van Gough"。真係好靚!!
離開時發現剛才用嘅茶具可以係近門口嘅商店部分買到,仲有唔同款可以揀。