2020-03-09
呢間Elephant Grounds係香港開左好多分店,每間都好獨特,裝修同menu都唔一樣!😳今次去左灣仔呢間,未入去已經覺得有好歐美vibes,簡約風🖤•👍🏼餐廳主要用大自然主題為主,以木、盆栽佈置,岩哂文青打卡📸有個落地大玻璃窗口,睇住街景😍菜式賣相大多擺得好靚,好吸引💟•👎🏼大多食物portion都較少🥺 唔知係咪因為peak hour去食,餐廳atmosphere本身應該係relaxing, 但我覺得仲嘈過街市,傾唔到計🤣——🐘 Avocado Toast -$105-🤎🤎🤎🤎🤎(平時最中意食Avocado toast既我🥑覺得呢個味道非一般,🤩特別之處係在於搽係toast上面既french pea pesto醬, 青醬通常配意粉,諗過同麵包咁夾🥰,中間加左nuts更有口感,另外toast下面既dill yoghurt令成個包更開胃😋,所以每一啖都有好多層次,味道豐富💥toast既texture亦都好軟熟🍞; 可惜既係我覺得得一塊toast唔係幾夠飽😚)•🐘Curry Burger Rice -$115-🤎🤎🤎🤍🤍(温泉蛋撈飯,要加分!!😆但呢個相對上冇咁特別,係普通既ho
👍🏼
👎🏼
大多食物portion都較少🥺
——
🐘 Avocado Toast -$105-
🤎🤎🤎🤎🤎
🐘Curry Burger Rice -$115-
🤎🤎🤎🤍🤍
(温泉蛋撈飯,要加分!!😆但呢個相對上冇咁特別,係普通既homemade Japanese curry sauce🍛 但落左葱同芝麻,令咖喱食落更香口)
🐘 Flat White -$48-
🤎🤎🤎🤎🤍
(nut-like & creamy☁️, 呢度既野飲少貴但夠大杯😋)