2023-09-05
The vibe room價錢💲: $498 (2 people set)好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.4/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-登龍街的呢間新餐廳外表非常起眼,用左白色+木的元素打造成歐陸風,門口已經好da cardable。入面更加有圓拱形設計的座位,私隱度高d得來又靚。餐牌上選擇唔多,菜式帶小小fusion感覺偏西餐。今次唔想做選擇就要左個2人餐,份量都ok!-✅✅Daily soup. 當日的湯係南瓜湯,顔色偏黃,質地濃厚杰身,飲落好rich,cream唔會太heavy☺️-✅北海道帶子刺身|海鹽香橙白酒醋。一小舊的帶子刺身好鮮甜,伴以酸酸maymay的香橙塊+汁,特出海鮮的鮮味,寧捨refreshing😜-✅法國藍蟹肉/ 北海道黑蟹子。藍蟹肉夠多,用小小沙律醬撈成,一patpat的口感中食到一絲絲的蟹肉😆 但味道主要都係靠上面的黑蟹子,比起一般蟹子,特別鹹鮮😎-✅法式油封鴨腿/ 番茄孜然意粉。鍾意佢個意粉❤️幼身得來偏硬,番茄醬好夠mix勻全部意粉,而啲醬都完美掛晒起啲意粉到,食到好多茄肉,甜酸得來多左陣孜然香,雖然唔係特別夾,不過都
價錢💲: $498 (2 people set)
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.4/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5
✅法式油封鴨腿/ 番茄孜然意粉。鍾意佢個意粉❤️幼身得來偏硬,番茄醬好夠mix勻全部意粉,而啲醬都完美掛晒起啲意粉到,食到好多茄肉,甜酸得來多左陣孜然香,雖然唔係特別夾,不過都令味道無咁單調😗 油封鴨外皮可以做得更脆,入面一絲絲的鴨肉亦可以更嫩🤔 同埋會渴望更香鴨油味的鴨腿。
✅✅炭燒美國穀飼頂級牛扒/ 蒜香蜜糖豉油。店員無問我牛扒要幾多成熟,但好彩入面都係粉嫩,我覺得大約係5成🤤 牛扒肉質夠軟同嫩,冇乜筋位,肥膏邊都唔多,但食到牛脂味🥰 出面都燒到有輕微的炭燒味。個人中意佢個有點中式的豉油醬,加左蜜糖一啲都唔鹹,好似燒汁+豉油咁🤓 伴菜係番薯條,有d酥脆有d軟左,但入面都好軟熟🤩 仲有啲鉛筆菇吸汁!
整體都ok,2人餐份量足夠,女仔一定夠。味道的配搭幾有新意,仲有幾款甜品選擇,啱晒同閨蜜來!👩🏻🤝👩🏼(當日見到幾枱都係慶祝生日)