2015-08-15 485 瀏覽
今晚約埋一班靚女,一齊去尖沙咀亞士厘道韓膳宮食飯吹水。間店舖都幾寬敞, 而且店員個個都好好笑容. 值得一讚. 我地一行四人, 叫咗都好多好多嘢食. 首先當然係韓膳宮六小碟啦!人蔘雞湯, 有完隻雞肶, 同埋見到有人蔘的. 雖然個湯有少少甘苦味. 但我都接受到. 朋友好細心, 知道我唔係太鍾意甘苦味, 就叫咗一款牛仔骨湯比我飲. 真係好多謝朋友仔. 有大大件牛仔骨, 青瓜, 蛋白, 成個湯係好有肉嘅鮮味. 好好飲, 真係好啱我口味. 輪到燒烤主菜了. 不過我地唔係叫咗好多烤肉, 因為想試埋其他食物. 有五花豬腩肉, 烤大蝦. 燒烤盤上放了大大個洋蔥. 仲有一粒小蘑菇. 而且全程都有店員好細心幫手烤食物. 烤五花豬腩肉, 大大件, 而且切得唔太厚. , 整件大大件, 燒嘅時候就切成小件, 咁就唔會難熟. 而且肉汁豊富. 唔會un. 肥瘦分明. 豬腩肉上面灑咗少少蔥花. 燒都少少燶就非常好味. 再加上生菜, 青瓜, 香蒜及特製醬料. 簡直食不攏嘴烤大蝦, 蝦真係好大隻. 冇雪味. 而且有店員的細心照顧, 所以蝦燒出嚟唔會乾晒. 肉質彈牙. 再叫其他食物, 就係全晚最有驚喜的一款. 就係蛋拌生牛
今晚約埋一班靚女
我地一行四人, 叫咗都好多好多嘢食.
再叫其他食物, 就係全晚最有驚喜的一款. 就係蛋拌生牛肉絲. 最初店員放在枱面時. 已經大家不約而同地大叫. 哇! 好靚呀, 而且睇落非常吸引. 當然立即要食啦. 我地把牛肉, 蛋, 紅蘿蔔絮, 青瓜絲, 白蘿蔔絲一起撈埋一齊. 就可以食喇. 一食落口, 簡直係讚不絕口. 因為牛肉冇血腥味. 而且入口即溶. 原本有一個朋友唔食生嘢的. 叫佢試吓啦! 佢一試就愛上了. 好滿足呀!
再嚟一個石頭豬肉鍋飯. 最初我怕豬肉會 "鞋口" . 但店員話唔會. 所以就叫咗豬肉.
鍋飯一放係枱面, 飯好香, 而且配料好簡單. 我好鍾意. 只有韓國米, 生菜絲, 豬肉. 生雞蛋. 把它們撈埋一齊再加上韓國辣椒醬. 好野味. 而且仲有飯蕉.
紅炆牛肋骨. 有大蔥, 紅蘿蔔, 白蘿蔔, 牛肋骨, 牛根, 辣椒. 特製醬油. 味道非常濃郁. 紅蘿蔔及白蘿蔔炆到好淋. 肉就當然唔洗講啦. 好味而且唔un. d汁仲可以用嚟撈飯仲正.
今晚實在太盡慶喇, 又可以輕輕鬆鬆傾計(因為有店員幫手燒烤
)又食到好美味嘅韓燒. 簡直係人生一樂也

• 蛋拌生牛肉絲