估唔到有唔少食客都有如此遭遇上個星期五晚,我同老婆加兩個朋友本來打算去厚福街食日本野點知無位, 所以過左呢間正仁利潮州魚翅響螺專門店"打冷"。我o地4個人,先叫o左鹵水鵝片同墨魚紅腸,然後叫老細介紹多個菜。老細先介紹我o地食凍蟹,我o地話唔想食海鮮,有無其他, 之後佢就叫我試o下潮州翅, 我地只不過諗住家常便飯, 所以都無叫, 之後就諗住叫個菜…清清地老細就sell豆苗, 佢話不如豆苗炒螺片, 呢度最出名, 我地話無問題, 跟住我再叫蠔仔粥, 4個餸, 應該夠食 轉個頭,老細走o黎話:「一斤五兩。」我o地都唔知o羊事,老細見我o地無反應,就走o左去。鹵水鵝片同墨魚紅腸先上菜, 當碟響螺片o黎到o既時候 得個五六塊"響螺"片, 叫個老細埋o黎問,佢就話:「一斤五兩係o甘多架喇﹗」呢個時候,我先發覺牆上面寫住「響螺片二十四蚊一兩」,碟豆苗炒螺片o米成五百蚊﹗於是,我地再叫個老細返o黎,老細竟然問我地d餸咁唔咁胃口, 我地話:「我地打冷唔洗食呢d野囉!」﹗一碟o甘o既o野收4百幾,同大劉去開果間福臨門同grade喎結果4個人,叫左3碟菜同一個蠔仔粥,埋單連加一就8百﹗o甘o既價錢,"品超
估唔到有唔少食客都有如此遭遇

鹵水鵝片同墨魚紅腸先上菜, 當碟響螺片o黎到o既時候
返o黎,老細竟然問我地d餸咁唔咁胃口

結果4個人,叫左3碟菜同一個蠔仔粥,埋單連加一就8百﹗o甘o既價錢,"品超所值"
如果全晚餸菜由老細發板~
黃興貴金句, 燒鵝咁記價錢, 食出庶渣咁記味道
  • 豆苗炒螺片
  • 凍蟹