餐廳: 健康齋廚
資訊:

2018-03-21 448 瀏覽
前陣子食得過多火鍋、燒烤、放題,係時候食清淡少少,今晚就食素啦!健康齋廚地點唔算易搵,但地鐵行幾分鐘就到,餐廳門面乾淨,燈光充足,有少許佛教裝飾,環境安靜,感覺平和舒服。我地兩個人點了一個二人餐$138湯品:西湖牛肉羹小菜:涼瓜牛肉,豉汁鰻魚煲(另加$10)先講西湖牛肉羹,材料好足!有豆腐、紅蘿蔔、「牛肉」,仲有我喜歡的莞茜,唔會過咸過淡,調味剛剛好,質地唔會過稀,加上少許胡椒粉,美味!涼瓜牛肉,好大碟,仲有雲耳同紅蘿蔔。豉汁鰻魚煲,點菜時見到「鰻魚」就好奇會用咩製作呢😎原來係腐皮加紫菜,幾有趣。材料仲有三色椒、冬菇、菜心,好豐富。另外點了一個推介的金沙卷$65味道似甜酸骨,酸酸甜甜好開胃,送飯一流👍🏻份量好多二個人食唔晒,最後打包留作明天午餐😁素食健康,間唔中食下齋都唔錯😃
前陣子食得過多火鍋、燒烤、放題
係時候食清淡少少,今晚就食素啦!

健康齋廚地點唔算易搵,但地鐵行幾分鐘就到,
餐廳門面乾淨,燈光充足,有少許佛教裝飾,
環境安靜,感覺平和舒服。

我地兩個人點了一個二人餐$138
湯品:西湖牛肉羹
小菜:涼瓜牛肉,豉汁鰻魚煲(另加$10)

先講西湖牛肉羹,材料好足!
有豆腐、紅蘿蔔、「牛肉」,仲有我喜歡的莞茜,
唔會過咸過淡,調味剛剛好,質地唔會過稀,
加上少許胡椒粉,美味!
西湖牛肉羹

涼瓜牛肉,好大碟,仲有雲耳同紅蘿蔔。
涼瓜牛肉

材料仲有三色椒、冬菇、菜心,好豐富。
豉汁鰻魚煲

另外點了一個推介的金沙卷$65
味道似甜酸骨,酸酸甜甜好開胃,送飯一流👍🏻
金沙卷

份量好多二個人食唔晒,最後打包留作明天午餐😁
素食健康,間唔中食下齋都唔錯😃
西湖牛肉羹
涼瓜牛肉