2015-12-10
3個人,1長者2成人,齊齊去食晏。婆婆鐘意上海菜,慶祝婆婆做完小手術,食番餐好。先叫個午市套餐,一定扺過散叫。冷盤前菜要窩夫,三個人分份量是少了一點,一人份量是剛好,我喜歡清淡少油,感覺健康,合我胃口,婆婆卻嚴吾夠油淡口,老人家味覺遲鈍小小喜歡重口味。主菜要上海粗抄,我認為偏咸也偏甜,吾算油,婆婆重口味就啱啱好,吃了2大碗。小食要窩貼,外皮脆香肉就鮮甜,有3件,一人一件。飲品加$5要熱黑木耳露給婆婆,婆婆話夠熱,小小甜,好滋潤,我見到有黑木耳肉及紅棗,都應該幾真材實料。另外散叫3樣野,紅油抄手,上面有炸蒜泥,加埋小小辣椒醬,非常惹味,而且小小辣味提升了味道層次,辣味與酸味互相平衡,沒有一味的死辣,非常滿意。小籠包,一籠4個,皮薄餡靚,不錯。食飽飽,再叫個酒禳丸子,超好味,桂花清香微甜,丸子米香彈牙,己經很久食吾到呢個水準,比很多上海老店更要出色。
先叫個午市套餐,一定扺過散叫。