2021-06-27
今日去咗日出康城探朋友,佢就介紹咗我去呢一間京滬佳餚食飯,一路喺上面睇住人哋玩冰上曲棍球,一路食飯。因為之前嚟過呢一間食片皮鴨同埋小籠包,所以今次試咗個酸溜土豆絲,爆汁牛肉煎餅,脆皮牛肋骨條,同埋京蔥牛肉,最後再加咗個楊枝甘露半雪糕收尾。首先上咗個前菜,土豆絲,酸酸辣辣再加上冰冰涼涼既土豆絲好開胃,簡直令人食慾大增。跟住就係食爆汁牛肉煎餅,喺佢同埋小籠包兩個餸菜掙扎咗好耐,最後因為小籠包成日都有得食決定試吓呢個牛肉煎餅,食落去真係唔辜負佢個名,香甜嘅牛肉汁即刻爆出來,再加埋佢香香脆脆嘅皮,真係好好食。京蔥炒牛肉,牛肉炒得夠滑嫩,京蔥又夠甜,你都唔食蔥嘅我都食咗好多。脆皮牛肋骨條,係一個令我好多驚喜嘅餸菜,一放入口中間嘅牛肉夠晒軟腍,而且非常之有肉味,而佢嘅外層竟然係甜嘅,而且非常之脆口,令到個餸菜口感上升左一個層次。最後就係楊枝甘露食到收尾,食返啲清新嘅雪糕,今餐真係非常之滿足。