2020-11-23 35 瀏覽
下個禮拜終於會跌穿20度喇,有返少少踏入冬季嘅感覺🌬 依個情況下,就當然係時候介紹大家去打下邊爐啦!依間台式火鍋店係銅鑼灣同尖沙咀都有,今次就去左尖咀分店~ 店內裝潢以黑桃木作主調,充滿中式古代風。坐位間格幾好,四個人去就坐得最舒服😬 鍋底就主打麻辣,酸菜白肉,膠原蛋白美人鍋同藥膳養身鍋。鐘意食辣嘅朋友仔就一定要試麻辣喇~-老鍋秘製麻辣鍋($158) 未放火鍋食材個鍋就已經有好多配料。湯底味道非常濃厚札實,因為除左香料味(例如花椒,八角,辣椒乾) ,仲會放入藥材。令整個味道辣得嚟唔會太單一。麻味就唔會好重,餐廳建議要重麻嘅話就最好order大辣🌶 鍋底仲會附送埋鴨血同凍豆腐,認真足料!*老鍋丸餃井字盤 “蛋餃+墨魚丸” ($98) 井字嘅擺法真係幾特別,蛋餃嘅皮好薄身,但又唔會話好易爛。墨魚丸就然落雪白,咬落彈牙幾新鮮~🤗*台灣蒜香腸($48) 叫返少少台式小食,太掛住台灣夜市食到嘅香腸喇~ 啱啱煎起夠哂熱,入口幾重蒜味🧄,而且陣陣油香。*千張豆葉紙($48) 真係一張紙咁薄,帶淡淡嘅豆味,放湯滾一陣就食得,掛湯能力💯!*老鍋台灣麵($58) 分開綠茶同當歸味。見到可以放鍋食又或冷食。

老鍋台灣麵($58) 分開綠茶同當歸味。見到可以放鍋食又或冷食。我諗係可以係出面醬料區自製sauce整拌麵,更能感收到麵條嘅爽滑感🤣 放湯食就可以吸收哂麻辣湯嘅精華,真係會越食越辣啊🔥