2016-11-07 226 瀏覽
公司附近開咗間正宗台南菜,基本上已經食咗5-6次,覺得佢水準穩定,可以寫個食評比個贊佢:)先講環境,裝修見到有心思,有點modern mix懷舊,充滿台灣feel, 由其是牆上古董擺設。不過最重要還是食物方面。首推,新竹炒米粉,米粉吵得乾濕度適中,材料十足,味道亦一流,分量絕不吝嗇,女仔其實未必食得晒。次推,滷肉飯,是手切一條條豬腩肉那款,比較起在台灣吃的,這裡沒有那麼多油,但滷水汁煮得膠口,經理話佢地用上豬皮上煮汁,反而落少些油,飯上有半隻鴨蛋。祖傳擔仔麵,湯底偏清淡,味道亦同在台灣食時分別不大,材料豐富,有蝦、貢丸、滷肉、鴨蛋。午餐只提供套餐$65-$75,包簡單小碟及一般奶茶檸檬茶,銅鑼灣來說算平,但牛肉麵及特色飲料就要加錢了。可惜我最愛的夜市食物:蚵仔煎不在午餐時供應,美中不足。不過值得一贊是店員態度不錯,歡迎或謝謝也是大大聲用國語說的 :)
新竹炒米粉
祖傳擔仔麵
滷肉飯
2016-10-28
1 分鐘 (堂食)
新竹炒米粉
祖傳擔仔麵