2017-08-24
呢個星期, 咁啱有親戚來香港玩,所以就要帶佢哋周圍去香港行吓。今日就係佢哋住嘅君怡酒店到食一餐飯,一嚟方便佢哋,二來又唔使四圍搵,係食四川菜嘅餐廳嚟嘅。入到去環境都好優雅,充滿中國嘅風味,好似屏風掛畫,都好有傳統中國擺設嘅重點。睇吓個餐牌,呢度都好有好多小菜選擇。不過我哋唔係咁食得辣,咁就叫左啲冇咁辣嘅小菜。呢個川式慢煮牛肋骨,叫咗全份嘅,所以都幾大份。牛肋肉質地好嫩滑,而且仲有少少脂肪,味道好香。如果唔點落醬汁,味道係一啲都唔辣嘅。嗰醬汁有四川風味,味道偏辣,但係真係好開胃呢個係蔥香蝦仁炒飯,䓤嘅味道特別香,蝦仁爽口又彈牙,味道都有少少辣辣地,炒飯粒粒分明,好開胃另外呢度亦都有茶,係好香嘅麥茶,有好淡淡的大麥香味,味道一啲都唔苦澀,非常消滯開胃整體來講呢度都好唔錯,喺酒店入面,環境好有中國嘅特點。雖然係食四川菜,但味道都唔會係好辣,迎合返香港人嘅口味