2022-08-11 953 瀏覽
位於中環後巷小店,入店即感受到老闆親切友善,每款菜式都堅持唔落味精推廣健康飲食。我的確欣賞老闆無俾香港速食文化影響,更著重食物的品質。🤩火熱砂煲香濃肉骨茶配白飯🍲🍚泡在肉骨茶的材料有豬軟骨🐷、金菇、香菜、豆卜、辣椒🌶️等。而油炸鬼和手工蒜香米餅則用另外的碟子盛着。還有一碗白飯和蒜泥醬。店主強調絕不落味精,也不加糖,茶濃惹味,而且已撇油,用瓦煲盛載,香濃撲鼻。肉骨茶吸收了豬軟骨的精華,味道清香,藥材苦味不強烈,豬軟骨燜得軟腍腍,容易入口🥰。我們仲可以將蒜泥醬舀進湯裏,再拌勻,這樣味道會更濃😋喝肉骨茶喝得津津有味。珍寶大蜆海蝦喇沙湯麵🍜蜆同蝦🦐全部都大大隻😋好新鮮,喇沙的味道香濃特別,而且完全融入蝦同蜆的鮮味,全人手調製既湯底,麵嘅口感都剛好,的確抵讚! 👍🏿店主採用天然食材製作,湯底不加額外任何味精,而且不加糖全天然製作,難怪飲完不覺得口渴。泰式香茅班蘭葉薑茶薑茶清新容易入口,薑味剛好,亦有斑蘭的香味,確實是餐後的最佳配搭!話梅桃膠羅漢果茶清潤美顏健康之選,甘甘地清熱又滋潤,話梅味濃又帶羅漢果嘅清甜味,底下仲有滿滿的桃膠,完美! 😜

火熱砂煲香濃肉骨茶配白飯🍲🍚

火熱砂煲香濃肉骨茶配白飯