2013-08-09
今日約左兩個好紙美喺TST食飯~諗左好耐終於揀左呢間居酒屋,主要係想試佢的厚燒玉子我個人認為厚燒玉子係可以顯示到一間日本料理對食物的誠意~雖然唔係間間都有呢味小菜,如果有的話我一定會試~!!去到就起手點菜,上菜前仲有少少前菜,係煲淋左的日本蕃薯,好甜好香~每人一份,唔洗爭~!!厚燒玉子 – 必食之選,好香的蛋味,上枱仲係暖笠笠~好好味生牛肉鍋烏冬 – 感覺好一般,野菌湯唔係好夠野菌味, 烏冬好有口感,唔知係佢的風格定係煮得唔夠熟,有D硬~,泡菜牛肉豆腐鍋 – 紙美中意食泡菜,少少辣好惹味,好有住家FEEL三味持色沙律 – 嗯,好有特色的配搭,好睇唔好食,感覺好似將D菜頭菜尾加少少沙律醬就上枱,椒鹽炸鮮魷 – 嗯~味道麻麻,落單既時候,服務員講左會有少少辣,建議我地轉點燒鮮魷,我地鬼咁中意食辣,聽到佢咁講更唔會轉,而且仲期待會有几辣,點知上枱就好似食放題D炸物,而且一D都唔乾身,亦都冇咩椒鹽同辣的感覺~有點失望~炸豆腐:個樣唔討好,食落味道一般,相信係煎完再放喺醬油上面,已經食唔到佢D硊口感覺!蟹子沙律 – 簡單的菜式,要整得好食就一D都唔簡單~蟹子似乎少左D,而且D菜都多水左少少,幸好
我個人認為厚燒玉子係可以顯示到一間日本料理對食物的誠意~
雖然唔係間間都有呢味小菜,如果有的話我一定會試~!!
厚燒玉子 – 必食之選,好香的蛋味,上枱仲係暖笠笠~好好味
蟹子沙律 – 簡單的菜式,要整得好食就一D都唔簡單~蟹子似乎少左D,而且D菜都多水左少少,幸好佢D菜款都有三四種,唔會得青瓜絲同生菜絲~!
三文魚牛油果壽司 – 相信係全場的主打菜,因為我見好多枱都有點佢, 三文魚牛油果配搭,口感應該好突出,但係我覺得冇咩特別,可能兩者的出品都好一般,唔夠香味! 可以講係心機菜..
吉列雜菜卷 – 其中一款好期待的菜式,相信係用D薄豬肉包住D雜菜再沾吉列粉再拎去炸,幸好唔算太油膩,本身清清淡淡,冇咩味道,點左秘製醬汁,感覺好D LA..不過秘製醬汁味道都唔強列,有少少之麻味又有少少千島風味~~食完都唔知自己食左咩~哈…只可以講係心機菜…
食完覺得真係好飽~可能有兩個鍋既關係~~唔經唔覺又比人趕走~哈~
題外話/補充資料:
呢到D服務質素真係几得意,好多工作人員行黎行去,但係好少人會望下客人張枱洗唔洗清理~
只係有菜要上時,先會幫客人整理一下~!!
有時張枱太細,佢地會叫客人快D夾埋D餘菜,再比佢放隻碟上黎,突然好有大排檔FEEL
而且佢地唔係咁LIKE 幫人加茶,可能希望客人可以點其他飲品掛~咁都要有人理先得架HA…
經過呢次,對我黎講實在冇咩驚喜,相信冇咩事都唔會再來了~