2023-08-10
💚冰鎮秋葵秋葵好新鮮,冰鎮嘅秋葵食落都會有啲本身嘅黏液,但係用辣椒油去涼拌,所以都係辣辣地,不過又凍又辣咁樣又幾開胃!💛時尚小炒肉呢個其實都係炒豬肉,應該都係豬柳黎,炒得幾嫩幾腍,用辣椒青椒去炒好香,香味辣味出晒嚟,再加埋啲香蔥,更加濃香,豬柳亦都係肥肥地,所以啲豬油再炒埋出嚟,更加滑身更加香!🧡川香回鍋肉呢個用嘅更加係肥啲嘅豬腩仔,肥膏更加多,但反而咁樣就更加香,加埋切到大大片嘅紅椒青椒同埋洋蔥去炒,同啲辣油一齊爆炒,幾香辣幾惹味!❤️老乾媽炒豬潤豬潤真係炒得啱啱好,口感好好,有啲粉粉地,亦都幾有咬口,啱啱熟嘅豬潤仲係有啲粉紅色,再用辣椒油去炒,好香好辣,鮮紅色嘅我碟炒豬潤,就咁睇都知夠晒麻辣,加埋少少酸菜,更有層次,一個好出色嘅川菜!🤎青筍炒臘肉依個其實都係辣嘅,但係青筍好新鮮,好爽脆,臘肉都好鹹香,成碟都唔會太辣,只係微辣,反而更加食到青筍嘅鮮味同埋臘肉嘅鹹鮮!🩷乾鍋辣子肥腸肥腸都清得比較乾淨,唔會好多肥膏,用咗好多辣椒去炒,炒得好乾身,炒到好脆口,又鹹又辣,啱晒重口味嘅人!