2022-10-28
2032 瀏覽
未有得去意大利, 揀咗個特別日子食Rosewood旗下嘅Bluhouse止癮, The Dining Room同Food Hall都係同一個入口, 轉咗入去就比較高檔有情調, 可惜海景欠奉睇其他食評都有好多批評水一定要收錢, 不過我覺得每人30蚊free flow sparkling water都可以接受, refill咗5次以上, Perrier都唔止呢個價麵包籃有3款包, 自己最喜歡Focaccia, 唔蘸醋同橄欖油, 襯Tartare都好夾Battuto di Vitello Piemontese - 用意大利西北部皮埃蒙特嘅小牛肉、Ricotta芝士、加埋炸香嘅菊芋同魚子醬做韃靼牛肉, 牛肉濃郁嫩滑, 唔同風格嘅配料增加唔同層次口感同味道嘅變化, 跟預設嘅麵包脆片定麵包籃嘅包都出色 Cappelli Alla Genovese - Cappelli Alla指戴帽子, Genovese指來自意大利西北部熱那亞(Genoa)烹調方法, 用洋蔥慢煮牛肉, 簡單啲嚟講就係意大利小牛肉小雲吞, 加上Provolone del Monaco芝士、雞油菇同埋粟子, 淨係手工已經值得欣賞,
睇相有骨就知正宗, 小牛肉打到恰到好, 保留到肉感唔會乾柴, 雖然全熟但小牛肉仍然有奶香同嫩滑, 另外跟埋”復古蕃茄”沙律同薯仔, 清新解膩又飽肚
趁佢哋仲未有酒牌可以有1支酒免開瓶, 就帶埋支Pagodes de Cos St Estephe 2nd Wine 2018慢慢嘆, 佢來自波爾多Médoc嘅Saint-Estèphe產區, 靠向北邊擁有Pomerol特有嘅藍粘土, 獨特風土令到支酒更有個性, James Suckling都畀95分, 減價值得入手
❤️️酒體深邃渾厚有力量, 但又不失黑果香甜, 單寧圓滑柔順, 平衡優雅有層次有變化