2016-10-21 4397 瀏覽
一直都想約男朋友去食日本菜,終於的起心肝去搵間居酒屋食飯。依間居酒屋係openrice到搵到,見到啲菜式好特別,好少甚至無係其他鋪頭見過,於是就去搵食。居酒屋既裝潢以木為主好warm tone 好舒服,牆上有啲日式廣告?唔望返出大街真係以為自己去左日本既居酒屋😌啲餐具都好日系,有海豚圖案。發現餐廳都有幾多貓貓既擺設😻利申:我係貓奴😼我地先點左幾個小食先有依個香炸日本池魚仔,魚仔炸得好香脆,整條食都唔覺內面有骨,無需蔬菜伴碟吸油都完全唔油膩,少少咸味,絕對係佐酒良菜🍻可惜我要去聽音樂會,如果唔係一定叫返杯生啤!香脆薄魚片,做法好似好複雜咁,首先將啲魚切成一圈圈好似銅錢咁嘅形狀,風乾之後再炸香。感覺就好似食緊咁脆既魷魚絲,好香口!蟹膏蟹肉炸豆腐豆腐炸至黃金,外脆內滑,豆腐沒加太多調味料,加上蟹膏濃濃甘香已經足夠,蟹膏係生,好滑溜,做到炸豆腐汁醬既效果😋👍🏻滿分甜蝦蓉三文魚子迷你丼,蝦蓉已經打到好爛好軟滑,三文魚子粒粒都好似珍珠咁大粒,晶瑩剔透,充滿光澤。一咬落去喺口入面爆發,啲汁出嚟嘅感覺好有爆發力,而且好鮮甜!迷你丼嘅份量啱啱,好食少少都唔會飽,可以試多幾樣菜巨峰乳酸梳打,味道唔會太甜,
一直都想約男朋友去食日本菜,終於的起心肝去搵間居酒屋食飯。
迷你三文魚子甜蝦蓉丼
脆魚片
巨峰乳酸疏打
我地先點左幾個小食
香炸日本池魚仔
巨峰乳酸梳打,味道唔會太甜,有少少酸酸地既乳酸味道,好開胃呀!食咗咁多野飲番少少酸野可以有消濟嘅效果。而且飲品真係有巨峰提子嘅清甜味道,並非加香精調配。
黑蒜黑豚肉串燒,呢個黑豚肉串真係燒得好好味,黑豚肉連皮切到好薄,再卷成一串串燒,豬皮就燒到脆卜卜,加左黑蒜令成個串燒味道提升!而且黑蒜汁鋪滿串燒面,一啲都唔孤寒!
蟹膏蟹肉炸豆腐
荔枝煙肉卷,好新鮮嘅配搭但係絕係perfect match!煙肉燒得比較乾身而荔枝有好多汁,相輔相成☺️😋
香煎法國鵝肝多士
最後最後叫咗呢個鵝肝多士,鵝肝入口即化👍🏻一軟一脆好夾👍🏻

我堅信只有小店先可以做到-用料上盛加上花心機製作,平時如果要食到咁精緻嘅日本菜,我諗都要幾千蚊先可以埋到單。大家一齊撐小店!
迷你三文魚子甜蝦蓉丼
脆魚片