2025-02-13 64 瀏覽
今日去大角咀同表哥拜年, 依往年一樣, 他會請我吃晚飯, 今年比較特別, 請我食日本餐.   到他屋企樓下的飯堂, 吉勝吉列串揚專門店,  原來表哥愛上居酒屋的食物和氣氛.  隔天也會到此開餐. 居酒屋門面闊, 提供壽司, 刺身, 卷物, 丼飯, 燒物, 鍋物......看來吸引.裝修用上特式木, 木質台椅.   餐廳座位寬敞舒適.  店長見表哥帶親戚到訪, 立即替我們安排食物, 又介紹優惠飲品. 買一送一. Asahi  樽裝啤酒  330ml, 另叫了玉泉忌廉.    Asahi  帶麥芽味, 氣泡多, 飲得好爽. 蟹籽沙律  蟹籽晶瑩通透,  蟹柳, 混合青瓜絲, 調上蛋黃醬,  好醒胃.芥辣八爪魚拌青瓜,   八爪魚帶爽脆感, 加上芥辣味道更開胃, 唐揚小池魚, 理想送酒小食,  烤得香脆 , 沾上沙律醬同吃, 令人食不停口. 火炙左口魚邊壽司 / 火炙三文魚壽司 / 火炙三文魚加州卷, 一同送上, 賣相吸引. 火炙左口魚邊壽司, 魚肉鮮美,  越吃越滋味.火炙三文魚壽司,    火炙厚切三文魚 燒得香口細膩, 入口柔膩甘美. 火炙三文魚加州卷,  外皮圍上火炙三文魚加上大大粒
裝修用上特式木, 木質台椅.   餐廳座位寬敞舒適.
蟹籽沙律  蟹籽晶瑩通透,
蟹籽沙律
蟹柳, 混合青瓜絲, 調上蛋黃醬,  好醒胃.
芥辣八爪魚拌青瓜
唐揚小池魚
火炙左口魚邊壽司 / 火炙三文魚壽司火炙三文魚加州卷,
火炙左口魚邊壽司/火炙三文魚壽司/火炙三文魚加州卷
一同送上, 賣相吸引.
火炙左口魚邊壽司, 魚肉鮮美,  越吃越滋味.
火炙三文魚加州卷,  外皮圍上火炙三文魚加上大大粒魚籽,  内餡玉子, 紫菜和青瓜絲,   口感有層次.   火炙三文鱼嘅鲜味更突出.  好食.
接著是燒物:   串燒厚燒牛舌心 / 串燒雞軟骨.  熱熱的送上.
串燒厚燒牛舌心/串燒雞軟骨
串燒雞軟骨:  爽口又脆口, 食得夠滋味.
串燒厚燒牛舌心,  燒得剛好, 牛舌偏厚身, 牛味夠香, 肉質較稔和有質感, 甘而不膩, 很滋味.
串燒鷄肉軟骨棒
自家制的雞肉棒, 燒得外脆內軟, 沾著雞蛋黃醬油吃, 很是惹味.
隨機串揚拼盤 x 10本, 有齊海, 陸及蔬果:  多春魚, 日本冬菇, 大蝦, 芥茉牛柳, 豚肉露筍卷, 極黑豬柳串脆, 日本青椒仔, 秋葵, 日本茄子, 迷你甜薯.  好豐富.
我愛多春魚,  表哥喜歡日本冬菇,  各取所好.
大蝦, 肉質結實鮮甜.  吃得出色.
芥茉牛:  較稔又有質感, 點上芥茉很好味.
豚肉露筍卷:  豚肉很多汁, 露筍清爽, 外層肉燒得香, 很夾.
極黑豬柳串:  燒得焦香微脆, 肉味濃厚, 加點辣汁,  口感一流.
日本青椒仔, 秋葵:  健康之選.
日本茄子 燒得香,  吃得回味.  最後吃 迷你甜薯, 外脆內軟香甜濃郁.
室外天氣仍冷, 表哥叫了牛肉烏冬,   牛肉片肉質柔軟, 牛肉味濃郁,
烏冬夠滑又彈牙,  很好吃, 湯頭甜美更暖胃.  好滿意.
食材選料非常好,   食物有質素,  廚師廚藝有水準.  服務同環境都理想, 食得開心.
蟹籽沙律
芥辣八爪魚拌青瓜