2017-02-15 188 瀏覽
今日經過尖沙咀見到一間掛燈籠拉麵店,外面有介紹烹調豬骨湯底過程。就入左去試下。一看感覺像日本拉麵檔,只有一張Bar 枱,服務員會細心問你喜愛口味,然後推介合你拉麵。真是體貼你可以看到廚師用真誠服務去煮出一碗味美拉麵。第一時間送到你面前。我叫左個武士沾麵,沾麵汁和拉麵是分開上的,麵質彈牙,沾麵汁濃未十足,加上幾粒叉燒,入口即溶,溫泉蛋特別好味。當麵配上沾麵汁一起食時,特別清爽。鹹味適中,適合我慢慢食嘅人,不會食到尾麵身會變軟。當沾麵汁就快凍時,服務員會問你需要加熱D湯嗎?真是另一番體貼服務。我朋友叫左個德川將軍拉麵,係豬骨湯底加叉燒,溫泉蛋。麵質爽口彈牙,有濃味豬骨湯,冇油膩嘅感覺食完後,口腔內還有豬骨湯嘅味道,真是真材實料去烹調。直得下次再試。

2017-02-15
  • 溏心蛋