2021-11-30 269 瀏覽
琴晚同朋友去咗依間非常正宗嘅日本餐廳食飯,入邊已經好有日本嘅氣氛,佢嘅佈置擺設完全有喺日本食飯嘅感覺,坐低之後睇一睇餐牌,發現佢有好多唔同嘅刺身壽司同日本炸物或者料理,首先係佢嘅前菜,呢個金菇鮮甜美味,佢嘅汁有啲似冷麵嘅醬汁,食完前菜之後,就到非常好食嘅池魚刺身,佢有一個酸汁,用普通豉油Wasabi俾你選擇,好襯呢個池魚刺身,完全可以帶出個魚既鮮味,之後佢嘅刺身沙律,刺身嘅比例好高,絕對都唔會吝嗇佢嘅食材,至於燒物方面,佢嘅芝麻雞翼,燒得外脆內軟,非常好食,佢嘅醬汁燒魷魚筒,個醬汁好好食,而且個魷魚燒得好彈牙啱啱好,到到最後佢嘅日式雪菜炒飯,聽佢介紹佢嘅日式雪菜一啲都唔鹹, 果然食落一啲都唔鹹,拎嚟炒飯簡直一流,整體而言,佢嘅餐廳比我有一個日本食飯嘅感覺,因為除咗佢嘅佈置方便,仲見到一啲日本人喺度食飯添。