2022-09-05
尖沙咀寶勒巷有一間已經係香港開業21年嘅日本居酒屋,可以經歷咗咁耐都做得住,證明食物質素一定有保證,今日就相約朋友一齊行完街,之後過嚟食飯餐廳裝修風格有日本風情,呢度餐廳嘅老闆除咗可以講流利日文,仲可以講流利嘅廣東話同國語,用餐當日都見到好多日本人光顧,證明呢間餐廳有一定嘅實力,呢間居酒屋主打日式家庭料理,大部份魚生都係來自東京✨汁煮牛脷牛脷非常大粒,牛味濃,炆到好入味及好淋✨雞泡魚乾燒到質感好軟綿,好入味,送酒一流✨芒果🥭蟹子沙律85芒果係當季水果🥭,非常之香芒果味同埋好甜,鋪滿晒成個蟹子沙律超正,蟹子都非常之多,青瓜同沙律菜都非常之爽甜,夏日消暑必食推介✨元氣豆腐$90呢個係非一般嘅豆腐,豆腐中間有溫泉蛋,三文魚籽,吞拿魚蓉,同日本人最愛嘅納豆,個豆腐上邊仲有少少七味粉,咁多款食物加埋一齊,好多種層次感✨秋刀魚刺身$250餐廳老闆介紹,秋刀魚當造季節係9月至12月,我哋立刻叫咗一條黎試下,唔好睇平日秋刀魚細細條,做刺身都非常多肉,秋刀魚魚肉好鮮甜,一啲魚腥味都無,仲有淡淡的油脂香,老闆推介我哋點柚子醋汁加蔥、薑蓉、日本蘿蔔一齊食,口感會更豐富✨牛油燒帶子 $100帶子大大粒非常厚肉
✨汁煮牛脷
牛脷非常大粒,牛味濃,炆到好入味及好淋
✨雞泡魚乾
燒到質感好軟綿,好入味,送酒一流
✨芒果🥭蟹子沙律85
✨元氣豆腐$90
✨秋刀魚刺身$250
✨牛油燒帶子 $100
帶子大大粒非常厚肉,牛油燒非常之香,生熟程度煎到剛剛好,仲保留帶子嘅鮮甜味
✨稻庭烏冬$80
烏冬煮到剛剛好,好煙韌,湯底用左昆布,清清淡淡好開胃