2021-10-13 599 瀏覽
呢間星馬餐廳喺觀塘碼頭嘅熟食中心入邊,雖然地方隔涉,但網上都睇到唔少有關佢嘅報道,話嘢食好正宗同埋高質素,所以今日就特登嚟試吓! 胡椒湯生牛肉河粉🐄🍜佢一上碟我就試咗佢啖湯,係極!濃!嘅胡椒味!有少少辣,後勁係一種鹹鹹地嘅鮮味。😮第一啖飲落覺得好驚艷,但食耐咗就會覺得湯底嘅胡椒味有啲過濃同偏鹹,食到個人有啲口渴,同埋會冚左其他食材嘅味道。🥵其他食材方面,肥牛味道正常,牛丸紮實有牛味,蘿蔔都算甜同埋冇渣,但如果可以切細舊啲就更好。沙河粉我覺得佢比一般河粉嘅質地會較實淨,都係掛湯嘅,但因為湯底偏濃,掛湯令人食到好渴…可能揀啲無咁掛湯嘅麵底會好啲。 😬腐竹薏米水🥤 佢有啲似腐竹糖水,飲落有薏米同腐竹咬下,唔會好甜,幾特別!喺出面都比較少見~呢個好飲!🥳。始終呢度係熟食中心,地方就冇咁整齊同坐得舒服,但嘢食真係唔錯,可以一試!🏄‍♂️

胡椒湯生牛肉河粉🐄🍜

腐竹薏米水🥤